"Бромак" на Цветан Василев оспорва законопроекта за временен синдик на КТБ

OFFNews 17 март 2015 в 15:11 4397 1

Снимка БГНЕС

Новият законопроект за временни синдици в КТБ е в пълно противоречие с Конституцията на България, както и с правото на Европейския съюз и правовия ред в страната. За това алармира в сигнал до председателя на парламента Цецка Цачева, министър-председателя, президента и правосъдния министър Христо Иванов дружеството "Бромак". Писмото е подписано от Здравко Босаков, мажоритарен акционер в КТБ, а дружеството е собственост на банкера Цветан Василев, чрез което той притежава мажоритарния дял в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка.

Според адвокатите на банкера процедурата противоречи на Конституцията, европейското законодателство и правовия ред. Те напомнят, че във Върховния административен съд има висящо дело срещу отнемането на лиценза на КТБ и докато то не приключи, банката не може да влезе в процедура по несъстоятелност, която предполага назначаване на синдик. Изтъква се, че и сега квесторите имат задължението да опазват имуществото на банката в интерес на кредиторите й. Освен това държавата оказвала натиск на съда да се произнесе в нейна полза, защото е най-големият кредитор. Задава се и въпросът какво ще се случи с актовете на временния синдик, ако ВАС впоследствие отмени отнемането на лиценза на банката.

В становището новата законодателна инициатива се сравнява с промяна в правилата на футболен мач на полувремето, след което играта продължава само на една врата.

В сигнала изпратен до медиите адвокатите на Василев оспорват изцяло промяната в закона, която ще позволи въвеждането на синдик в банката преди да е започнала процедурата по несъстоятелност, но днес парламентарната комисия по бюджет и финанси обсъжда готвените промени, които трябва да попречат на допълнителното разграбване на КТБ.
Измененията бяха инициирани от премиера Бойко Борисов миналата седмица и приети от всички политически сили, представени в парламента. Парламентарни групите подкрепиха промяната в законодателството и участваха в подготовката на новите текстове. Очаква се те да бъдат гласувани утре в пленарната зала като част от измененията в Закона за банковата несъстоятелност, вече приети на първо четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!