Бюджета на ДОО застрашава пенсионната система, според Хасан Адемов

OFFNews 29 ноември 2023 в 09:14 1165 0

Хасан Адемов

Снимка Архив

Притеснителното в бюджета на ДОО, е че в дългосрочен план е застрашена пенсионната система. 

Това коментира бившият министър на труда и социалната политика Хасан Адемов. 

"Една от сериозните теми в социалната политика е дали да се подкрепят таргетирано тези, които имат най-голяма нужда или на калпак да се раздават помощи. Ако няма таргетиране, колкото и да е голям финансовият ресурс, не достига".

Изискват се огромни усилия системата на социалното подпомагане да бъде реформирана, коментира Адемов. Според него тя трябва да бъде подредена по начин, който подпомага индивидуалните потребности, а не потребностите изобщо.

"През последните години, особено в размирните предишни няколко парламента, имаше щедри дарения от политиците към избирателите, на база на които сега се плаща една изключително висока цена. Например, 2,5 млрд. лв. повече са разходите в бюджета на ДОО. Това не е лошо, проблемът е, че трансферът от държавния бюджет към ДОО продължава да расте".

Трите бюджета - държавният, на ДОО и НЗОК трябва да отговарят на няколко изключително сериозни предизвикателства - демографският проблем, неравенствата, рискът от беддност и политиката по доходите, посочи Хасан Адемов. Според него обаче усилията за решаване на тези проблеми са твърде плахи. 

"Далеч сме от средните европейски доходи. Що се отнася до бедността и риска от социално изключване - в края на юни Евростат излезе с една статистика, съгласно която всеки трети българи е с риск от бедност и социално изключване, а това не може да се пребори само с финансов ресурс".

В управленската програма на некоалицията е записано, че няма да се увеличават данъци и осигурителни вноски - това действително е така, но се увеличава осигурителната база, посочи още Адемов. Увеличават се разходите за осигуровки както на личната, така и на работодателската вноска.

"Това трябваше да бъде казано преди изборите, а не след това - пред свършен факт да се вдига осигурителната база. В среда, която се задава продоволствена криза, да увеличиш минималния осигурителен праг за земеделски стопани, тютюнопроизводители и самоосигуряващи се лица, означава, че мярката не е добре обмислена", каза още Хасан Адемов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика