Без сериозен напредък по преговорите за пенсионната реформа

Симона Костадинова 13 май 2015 в 18:29 5243 0

Снимка Сергей Антонов

Ивайло Калфин

Синдикати, работодатели и управляващи не постигнаха консенсус по ключови моменти от пенсионната реформа по време на провелото се днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин призна, че на заседанието от страна на работодателите е имало остри несъгласия по темата за осигуровките, а от страна на синдикатите по темата за увеличаването на възрастта. 

Според него обаче съгласието, което е постигнато по останалите теми, му дава основание да внесе е парламента проекта, който бил "добре подготвен и широко обсъден", но добави, че ще се разглежда всеки елемент, който би могъл да подобри готвените промени.

Работата по промените в пенсионната система ще продължи до следващата сряда, когато би трябвало Министерският съвет да ги одобри и внесе в за разглеждане в парламента. 

"Всеки от участниците имаше най-доброто желание да намери най-добрия вариант за бъдещата пенсионна система. Има съгласие по няколко теми, които за мен са изключително важни. Необходима е задължителна промяна на сегашната система", коментира още Калфин.

След срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът продължава да настоява да няма увеличение на пенсионната възраст при тежките категории труд. Той заяви, че ако това не се случи, "заедно с КТ "Подкрепа" ще организираме съответни стъпки и действия, за да защитим хората в тези области".

Той все пак подчерта, че има много предложения в пенсионната реформа, които от КНСБ подкрепят, но те са направили и нови предложения, които настояват да бъдат отразени в "окончателния пакет, който ще тръгне към парламента".

По време на самата среща обаче премиерът Бойко Борисов ясно изрази позицията на управляващите, че ще има увеличаване на възрастта за пенсиониране, като подчерта, че не е склонен на компромиси точно по тази тема.

Калфин, от своя страна, увери участниците в срещата, че увеличаването на възрастта за пенсиониране ще се случи плавно. 

"Разговорите бяха с добър тон, защото модераторът този път е друг и се държеше като европеец, а не като каубой, както беше миналия път", каза вицепрезидентът КТ "Подкрепа" Димитър Манолов след заседанието, но и той подчерта, че участниците продължават да имат "много сериозни различия по някои основополагащи елементи" на подготвяните промени.

След НСТС председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев също заяви, че е доволен от постигнатото и определи разговора като добронамерен. Той посочи още, че се надява окончателният вариант на проекта да удовлетвори с "известни компромиси и трите страни".

По време на самата среща обаче Домусчиев се изказа доста рязко за увеличението на социалните вноски, което се планира:

"Ние сме против увеличаване на социалните осигуровки, това не е реформа, отсече Домусчиев. Това ще е наистина един лош знак и няма да направи положителен пиар на правителството", каза шефът на КРИБ.

По време на разговорите и от Асоциацията на индустриалния капитал в България заявиха, че не подкрепят предлаганото увеличаване на осигуровките.

От Българската стопанска камара пък заявиха, че предложенията, които бяха обсъдени на днешният Националния съвет за тристранно сътрудничество, са само първата стъпка към пенсионната реформа.

Синдикатите подчертаха, че от днешната среща е отсъствала темата за допълнителното и задължително пенсионно осигуряване.

Калфин, от своя страна призна, че наистина има още работа по теми, свързани с пенсионната реформа. Той обясни, че следващият етап са обсъжданията и изготвянето на промени при пенсиите за инвалиди, което ще отнеме няколко месеца. Предстои да се работи и по темата с пенсионните фондове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови