„Без наземна операция в Сирия няма да се мине“

OFFNews 25 септември 2015 в 19:44 4009 12

Без наземна операция в Сирия проблемът няма да се реши. Това заяви бившият ни посланик в Русия Илиян Василев.

В ООН трябва да има някакво разбирателство, да се укроти поне активната фаза на конфликта в Сирия, подчерта Василев, цитиран от news.bg.

Проблемът на руския президент Владимир Путин не е, че не може да вкара войски в Сирия. За разлика от ЕС и САЩ, Путин няма проблем с общественото мнение, може да прати хора и дори да загуби войници. За Путин сирийският лидер Башар Асад в търгуем елемент, който все повече става пасив, отколкото актив, коментира бившият посланик в Москва. 

Русия има някакви наченки на военна мощ и готовност да жертва хора в Сирия, но няма изходна стратегия. В никакъв случай няма да има сухопътни операции, да не очакваме големи драматични събития с контингентно разполагане, допълни Илиян Василев.

Според него подкрепата за Башар Асад не може да бъде част от дългосрочното решение за разрешаване на проблемите в Сирия.

По думите му в тази ситуация България не трябва да се осланя на интереси и притеснения на Русия или Турция. Имаме изключителен шанс в условията на дисонанс и различни политики да сме проактивни в ЕС със стъпки на здравия разум, убеден в Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков