"Българска пролет" на Велизар Енчев подкрепя задължителното гласуване

Ивайло Анев 05 април 2015 в 15:47 6895 13

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Велизар Енчев даде пресконференция във Велико Търново, след учредяването на движение "Българската пролет".

Учреденото вчера движение за радикална промяна "Българска пролет" подкрепя задължителното гласуване.

Това заяви неговият председател - независимият депутат Велизар Енчев, съобщи "Дарик".

Той беше категоричен, че държавната субсидия за партиите трябва да бъде намалена.

По думите му още в началото на януари е внесъл в деловодството на НС предложение за намаляване на държавната субсидия от 11 на 5 лева за глас на партия, получила над 1% на изборите.

Според него обаче в нарушение на правилника за работа на парламента предложението му още не е внесено за обсъждане в пленарната зала. 

"Със субсидия от 11 лева, което прави пет евро и половина, ние имаме най-високата държавна субсидия за политическите партии, а сме най-бедната държава в Европейския съюз", коментира Енчев.

Той беше категоричен, че ако се въведе задължителното гласуване, а не се промени преди това Законът за политическите партии и държавната субсидия остане 11 лева, партиите ще получат почти двойно повече пари.

Ако на референдум се реши гласуването да стане задължително, Велизар Енчев ще внесе ново предложение. "Ще предложа в Закона за политическите партии при задължително гласуване държавната субсидия за даден глас да стане 1 лев, тоест 50 евроцента, както е във Федерална Република Германия", категоричен беше независимият депутат.

Енчев учреди движение за радикална промяна "Българска пролет" вчера във великотърновското село Арбанаси. Той беше категоричен, че движението му ще е против "неолибералната идеология, която ни направи най-бедната държава в Европейския съюз, с най-болното население, и по гръцкия модел започваме война срещу масовата бедност". Целта на депутата е "Българска пролет" да прерасне в партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews