Българо-руски консорциум ще строи "Южен поток" в България

OFFNews 27 май 2014 в 17:14 1991 4

Българо-руски консорциум ще строи "Южен поток" в България.

"Стройтрансгаз консорциум" е избран за строителството на „Южен поток" в България, съобщи днес Владимир Инков, изпълнителен директор на „Южен поток България”.

Консорциумът се състои от двама партньори - руската „Стройтрансгаз” и българската „Газпроект Юг” АД, в която влизат «Промишлено строителство - холдинг» ЕАД, «Техноекспортстрой» ЕАД, «Главболгарстрой» АД, «Понсстройинженеринг» ЕАД и «ПСТ Холдинг» АД.

В тези дружества работят около 7500 души, а подизпълнителите ще осигурят заетост на 100 хил. души, отчете Инков.

В търга, който беше обявен декември 2013 година, участваха 11 кандидата от Австрия, Белгия, България, Германия, Индия, Италия, Русия, Швейцария и Япония.

Цената с която консорциумът е спечелил търга е по-ниска от 3,5 млрд. евро, уточни Инков. Той ще строи цялото трасе през България от 540 килиметра.

Разчитаме този проект да даде тласък на икономиката на Северозападна България, каза изпълнителният директор на БЕХ Иван Йончев.

Що се касае до въпроси, които се дискутират по отношение на европейското законодателство, през миналата година компанията за Южен поток подписа с БЕХ протокол, че европейското законодателство ще бъде спазвано, чрез българското, което е инкорпорирало всички европейски законодателни изисквания, уточни той Йончев.

Очаква се строителството да започне до края на 2014 г. В края на 2017 г. r. началото на 2018 г. трябва да бъде достигнат пълния капацитет на газопровода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!