ЕК активира спецпроцедура срещу България за "Южен поток"

OFFNews 19 май 2014 в 18:46 6659 13

България е обект на специална европейска процедура заради "Южен поток”, съобщи БНР. Тя не е наказателна, а спомагателна и резултатите от нея ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия (ЕК).

Процедурата е предизвикана заради промените в Закона за енергетиката, с които на практика проектът "Южен поток" в българската му част се разглежда като интерконектор, а морската получава правен статут, според който не стъпва на европейска територия.

Официалното писмо за стартирането й е изпратено до българските власти още в средата на април. Предвидени са 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията ще решат как да действат по съответния казус.

В много случаи стартирането на подобна процедура всъщност е първата крачка към наказателна процедура за страната членка.

България трябва да отговори на писмото до края на юни, а решението за евентуални наказателни мерки Брюксел ще вземе до септември. 

Аналогична процедура ЕК е започнала и заради плановете за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та.

Бившият енергиен министър Делян Добрев обвини правителството, че укрива информация за няколко наказателни процедури срещу страната ни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews