Quantcast

Българо-американски групи ще работят за сигурността и енергетиката

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2015 в 13:55 3151 4

1/1

Министърът на външните работи Даниел Митов и държавният секретар на САЩ Джон Кери препотвърдиха днес стратегическото партньорство между двете страни.

По време на срещата им двамата са обсъдили въпросите за регионалните и глобални предизвикателства с политически характер и в сферата на сигурността, сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона.

На срещата е постигнато споразумение за формирането на четири работни групи. 

В областта на сигурността и отбраната ще се работи върху съвместните учения, изпълнението на Плана за готовност за действие на НАТО, действията за заздравяване на стабилността и сигурността и усилия за насърчаване на трансатлантическата интеграция на Югоизточна Европа. САЩ се ангажирали да подпомогнат модернизацията на Въоръжените ни сили чрез сътрудничество с други държави членки на Алианса. 

По отношение на енергийната сигурност ще се работи за намирането на по-голямо разнообразие на доставките и разпределението на енергоресурси, в това число и чрез повишена взаимна свързаност със съседните страни. 

В сферата на върховенството на закона работна група ще се фокусира върху реформата на съдебната система, заздравяване на правните институции и мерки за борба с корупцията посредством повишаване на прозрачността при обществените поръчки и др. Групата ще координира сътрудничеството в борбата срещу корупцията и международната организирана престъпност.

Четвърта група ще се занимава с въпросите на образованието и връзките между народите на България и САЩ. Ще се търси образователен и културен обмен по линия на програмата „Фулбрайт” и други механизми на официален и неофициален обмен, както и да изградят трайни взаимоотношения между участниците в програмите за обмен от двете страни.

Отчитайки разгърналото се партньорство, задълбочаващите се двустранни връзки и широтата на споделения дневен ред, те се споразумяха да установят американско-български стратегически диалог. Той ще намери израз в редовни срещи във Вашингтон и София за обсъждане и задълбочаване на напредъка по редица двустранни, регионални и глобални въпроси от споделен интерес за България и САЩ, обобщават от Външно.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2015 в 22:04

zasto tozi ne doide kogato balgarij bese navodnena

15.01 2015 в 14:51

Много мирише от тая снимка. Все МЪРШИ са се събрали.

15.01 2015 в 14:32

- А защо не коментираме ...??
- Нямаме още инструкции.
- Ами то не се ли получава готов текст ?
- А не ,не , всеки получава основната тема и после импровизираме.
- Разбрах ще чакам ..много харесвам Цирка..

15.01 2015 в 14:28

"От София САЩ предупредиха Русия да не отмъщава на България
By Иво Инджев ⋅ януари 15, 2015 ⋅ Post a comment

“Мистерията” около внезапното струпване на западни лидери в София се проясни.

Каквото и да ви кажат за днешното посещение и изявление на американския секретар Джон Кери, не се оставяйте да ви хвърлят в прах в очите за истинската новина. А тя е:САЩ предупредиха от българската столица Русия да не отмъщава на България. Не случайно и първите думи от изявлението на Джон Кери след срещите му с президента Плевнелиев и премиера Борисов бяха:

“Тук съм днес, за да кажа на всеки български гражданин ,че Америка е абсолютно ангажирана с просперитета, сигурността и здравето на всеки един от вас. Като съюзници в НАТО стоим рамо до рамо повече от десетилетие. На първо място искам да ви уверя, че Член 5 на Вашингтонския договор е абсолютно непоклатим.”В пряко излъчвано от БНТ изявление на американския държавен секретар в София Джон Кери българите днес за първи път чухме нещо, което собствените ни политици, управляващи и опозиция, така и не посмяха да формулират като заплаха за България: опасността от отмъщение от страна на Русия.

Очевидно е, че във Вашингтон разполагат с достатъчно сериозна информация за подобни намерения, което е истинската причина за спешното посещение на Кери, присъединяването към неговия екип в София на помощник-държавния секретар Виктория Нюланд, „съвпадението” с изпреварващата визита на британския външен министър Филип Хамънд и очакваната поява тук много скоро на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Кери не спомена изрично България, но говорейки за заплаха от руско отмъщение ( след като България беше посочена за причина за спирането на „Южен поток” лично от Путин), държавният секретар на практика предупреди Москва да не посяга на България. И повтори думата „отмъщение” без видима ( за незрящите „анализатори”) връзка с всичко останало, което се чу на общия му брифинг с премиера Борисов в София.Като поздрави Борисов за трудните решения, които е взел, Кери ни подсказа загадъчно, че му предстоят и други такива за което предварително го поздрави.В замяна, както разбрахме, САЩ се ангажират със задълбочаване на военното сътрудничество и с конкретни мерки по разнообразяване на енергийния ни внос- най-вероятно в областта на изграждането и финансирането на интерконекторни газови връзки с двете ни южни съседки, за да преодоляване на зависимостта от Русия, която Кери спомена като недопустима на два пъти.Самият Борисов не каза на практика нищо, а се оживи единствено, за да се похвали косвено, че устоял на предполагаемия от русофилите у нас американски натиск за шистовия газ.Борисов изпълни кратък скеч ( ала Джим Кери) с твърди погледи към Джон Кери. Целта му беше да внуши, че е отказал на могъщата Америка да преразгледа мораторуима ( което със сигурност никой не е искал от него).Още вчера стана ясно, че, за да му спестят подозренията за огъване пред американски натиск, американците са уверили Борисов, че няма да повдигат темата. Това е „морковът”, който търсеха в други посоки русофилстващите коментатори в навечерието на американската визита и Борисов с ентусиазъм си го разигра пред публиката.

Борисов се „издаде” , когато побърза предварително да обещае, че нямало да се огъне за мораториума.

Истината е, че в момента, дори и да моли на колене „Шеврон”, Борисов няма шанс да получи съгласие „американците да дупчат” българската земя, защото към днешна дата, при огромния спад на цените на петрола, за които са вързани и цените на газа, няма луди компании, които биха инвестирали в нови находища.

Друг е въпросът, че българските журналисти така и не научиха, че американското правителство не отговаря за инвестициите на частния бизнес. В два от общо три зададени въпроса на Кери от българска медийна страна ( от в. „Стандарт” и БНТ), присъстваше за пореден път това недоразумение: „кажете за американските инвестиции”. Наложи се Кери търпеливо да обяснява, че американското правителство ще се погрижи за помогне…Третият български журналистически въпрос, допуснат на брифинга в сградата на Министерския съвет в София, направо „просеше” персонален американски морков за Борисов и предизвика лека усмивка и забележка от страна на държавния секретар към питащата Беновска заради двойното му дъно. Тя пожела да научи дали не е много прекрасно, че за първи път си имаме премиер втори мандат и дали това не е очарователно за Америка, която ( по този повод) да ни награди със сваляне на визовия режим. Тази с(о)валка обаче се натъкна на твърдост в отказа- защото не само Бойко може да бъде твърд ( в инсценировките), нали!Заявявайки единственият негативен акцент с конкретни измерения в двустранните отношения Кери спомена без обяснение и коментар факта, че миналата година е имало ръст в отказа на американски визи за българи.Но да се върнем към главното: за първи път в историята на отношенията между САЩ и България, Вашингтон изпроводи тук на спешно посещение втория по важност представител на своята администрация, за да изпрати послание за американската готовност да защитава България. При това не от кой да е, а от Русия!Като съпътстваща „щета” за русофилстващите трябва да отбележа, че нито една от опорните им точки, разпространявани като прогнози за посещението на Кери, не се потвърди: нито за шистовия газ, нито за търговското споразумение между САЩ и ЕС ( подозирано като коловоз за инвазия на ГМО в Европа и България), нито за вдигане на безвизовия режим спрямо нас, което щяло да подслади горчилката от българската отстъпчивост по приоритетите на САЩ в България."