Българо-американски групи ще работят за сигурността и енергетиката

OFFNews 15 януари 2015 в 13:55 3798 4

Министърът на външните работи Даниел Митов и държавният секретар на САЩ Джон Кери препотвърдиха днес стратегическото партньорство между двете страни.

По време на срещата им двамата са обсъдили въпросите за регионалните и глобални предизвикателства с политически характер и в сферата на сигурността, сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона.

На срещата е постигнато споразумение за формирането на четири работни групи. 

В областта на сигурността и отбраната ще се работи върху съвместните учения, изпълнението на Плана за готовност за действие на НАТО, действията за заздравяване на стабилността и сигурността и усилия за насърчаване на трансатлантическата интеграция на Югоизточна Европа. САЩ се ангажирали да подпомогнат модернизацията на Въоръжените ни сили чрез сътрудничество с други държави членки на Алианса. 

По отношение на енергийната сигурност ще се работи за намирането на по-голямо разнообразие на доставките и разпределението на енергоресурси, в това число и чрез повишена взаимна свързаност със съседните страни. 

В сферата на върховенството на закона работна група ще се фокусира върху реформата на съдебната система, заздравяване на правните институции и мерки за борба с корупцията посредством повишаване на прозрачността при обществените поръчки и др. Групата ще координира сътрудничеството в борбата срещу корупцията и международната организирана престъпност.

Четвърта група ще се занимава с въпросите на образованието и връзките между народите на България и САЩ. Ще се търси образователен и културен обмен по линия на програмата „Фулбрайт” и други механизми на официален и неофициален обмен, както и да изградят трайни взаимоотношения между участниците в програмите за обмен от двете страни.

Отчитайки разгърналото се партньорство, задълбочаващите се двустранни връзки и широтата на споделения дневен ред, те се споразумяха да установят американско-български стратегически диалог. Той ще намери израз в редовни срещи във Вашингтон и София за обсъждане и задълбочаване на напредъка по редица двустранни, регионални и глобални въпроси от споделен интерес за България и САЩ, обобщават от Външно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови