Българите от Тараклия ще имат депутат в молдовския парламент

OFFNews Последна промяна на 05 октомври 2017 в 10:10 5485 1

За първи път българската общност в Република Молдова ще има народен представител, съобщиха от кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова, която е специален гост на провеждащата се в момента в Молдова световна срещана българските медии. Новината е била потвърдена пред Йотова в разговор с министър-председателя на Молдова Павел Филип и зам.-председателя на парламента Юрие Лянка. Област Тараклия ще бъде отделен избирателен район в предстоящите избори през 2018 година. Районът е известен като най-големия, в който има компактно население с български произход. Законовата промяна ще даде възможност на парламентарните избори в Молдова район Тараклия да излъчи собствен представител в парламента.

Илияна Йотова подчерта, че на всяка цена трябва да бъдат запазени всички права за изучаване на български език във всички молдовски училища от 1-ви до 12-ти клас. “За нас е от огромна важност да се гарантира съществуването на училищата, дори и в малките населени места, защото това е гаранция за запазването на българската общност. В България затварянето на училища доведе до обезлюдяване на цели региони и българите в Тараклия трябва да бъдат спокойни, че няма да се случи това”, заяви вицепрезидентът.

Tринадесетата световна среща на българските медии бе официално открита тази сутрин в Националния музей на историята на Молдова. Форумът, организиран от БТА и АБМС, събира в Кишинев представители на над 30 водещи медии от България, Молдова, Украйна, Румъния, Сърбия, Испания, Ватикана, Холандия, Унгария, Чехия, Гърция, Кипър, Израел, САЩ и Канада.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2377

1

Бабатунде

05.10 2017 в 10:41

Ние си имаме цяла партия (даже две) от друга държава ...