Световна среща на българските медии ще се проведе в Молдова

OFFNews 02 октомври 2017 в 15:12 2582 0

Тринадесета световна среща на българските медии от страната и чужбина ще се проведе на 4-8 октомври в град Тараклия, Молдова.

В срещата ще участват представители на 40 медии от България, Молдова, Украйна, Румъния, Сърбия, Испания, Ватикана, Нидерландия, Унгария, Чехия, Гърция, Кипър, Израел, САЩ и Канада. Темата на форума е "Политики на близостта". 

Специален гост на форума ще е вицепрезидентът Илияна Йотова. На срещата ще присъстват също ректори на седем български висши учебни заведения, преподаватели и експерти, представители на държавни институции, депутати, бизнесмени, интелектуалци.

Молдова е избрана за домакин на срещата, защото в този регион се намира най-голямата компактна общност от етнически българи извън територията на България. Според различни данни те са между 80 000 и 100 000 души. На броени километри от Молдова има и големи български общности в Украйна, които са между 250 000 и 300 000 души.

Участниците в Тринадесетата световна среща ще посетят молдовския град Тараклия, близо 85 на сто от чието население е българско, а в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак" вече 12 години се преподава на български език. В града ще бъде открит пресклуб на БТА. Това ще е вторият пресклуб на БТА извън страната, след клуба в Босилеград, който беше създаден преди година и половина. По време на медийния форум се очаква да бъде подписано и тристранно споразумение между Тараклийския, Великотърновския и Русенския университети.

Световните срещи на българските медии се организират за 13 поредна година от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света. Проведените от 2005 г. дванадесет срещи бяха в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Хага, Букурещ, Пловдив и Велико Търново, Босилеград и Цариброд, Атина, Прага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки