Турция искала да екстрадираме неин гражданин преди опита за преврат

Няма постъпило искане за екстрадиране в Турция на заподозрян в тероризъм

OFFNews 01 август 2016 в 11:57 4421 2

Няма постъпило искане за екстрадиране в Турция на заподозрян в тероризъм

От Турция не е постъпвало искане за екстрадирането на заподозрян в тероризъм, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че в България ще бъде изпратена делегация, която ще изиска екстрадирането на лице. Турският дипломат номер едно направи това изявление на площада в Анталия, където участва в голям митинг в защита на демокрацията, заедно с хиляди граждани. Той не уточни кого има предвид, но подчерта, че е отишъл преди пуча в България.

Във връзка с тази информация от МП поясниха, че след 28 юни не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция. Според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България, припомнят от министерството.

Исканията може да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол. След проверка на молбата и ако тя съдържа всички необходими документи – оригинал или заверено копие на присъдата, описание на престъплението, данни за лицето, информация за изтърпяното наказание, министерството я препраща на Върховната касационна прокуратура (ВКП), която задържа лицето за 72 часа и изпраща преписката на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето. Прокурорът внася в окръжния съд искане за задържане под стража до приключване на производството и внася преписката за разглеждане от съда, уточняват от МП.

Софийският апелативен съд е отказал екстрадицията на Абдуллах Бююк в края на март. От 28 юни до сега няма постъпило искане за екстрадиция от Република Турция, за който и да е неин гражданин, коментира по-късно през деня министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

По думите ѝ от началото на годината от страна на Турция са постъпили 4 искания за екстрадиране като по всички има произнасяне от българския компетентен съд. „Изпълнителната власт не е страна в това производство. Министерството на правосъдието просто проверява чисто формално дали всички необходими процедури са спазени“, посочи тя. Министър Захариева обясни, че с едно от предишните искания от края на март съвпада само малкото име на лицето, за което Турция иска екстрадиране – Абдуллах. „Съдът се е произнесъл окончателно за въпросното лице в края на март и е отказал екстрадиция“, каза още тя.

Екстрадицията на лицето Абдулах Бююк е била поискана от Турция преди опита за преврат. Тогава ВКП е изпълнила задълженията си по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), съобщава БГНЕС. Тогава искането е било за предполагаеми връзки с терористични организации. „Софийски градски съд не е допуснал екстрадицията , като е приел, че лицето се иска по политически причини. Решението на СГС е потвърдено от Апелативен съд-София“, уточниха от Прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови