Румен Петков: „Червей“ да се разсекрети веднага

OFFNews 11 февруари 2015 в 08:41 3216 0

Румен Петков: „Червеи“ да се разсекрети веднага

Разработката „Червей“ да бъде разсекретена веднага, за да спрат спекулациите и внушенията около това какви са били целите ѝ.

Това смята бившият вътрешен министър и член на АБВ Румен Петков.

В интервю за bTV той каза, че трябва да стане ясно кой е заявителят, с какъв инструментариум е извършена разработката, кой е обектът на СРС.

„Трябва да е ясно на институциите, че това се разсекретява днес и веднага, иначе ще има колосални разсъждения за това какво се е случило“, каза Петков и обясни, че заявителят и този, който е разрешил използването на СРС, могат да разсекретят разработката.

Петков смята, че зад "Червей" стоят МВР или ДАНС. „Всички внушения вървят в посока, че това е водено от министерството и че е замесен главният секретар“, каза Петков и обясни, че Светлозар Лазаров не е бил наясно с разработката.

„Главният секретар очевидно не е в час, бил е заобиколен, когато е взето това решение“, каза бившият МВР-министър.

По думите му няма обяснение как може СРС да са прилага спрямо информационна система. „Не искам да давам своя принос в създаването на хаос и внушения. Трябва да кажем на българското общество и партньорите ни, че като институции и държания можем да се противопоставим на такива уродливи явления“, каза Петков.

Той смята, че разсекретяването на разработката вече се е забавило и това ще допринесе за внушенията. По думите му в най-добрия случай ще станата ясни единствено кой е заявителят на СРС и какви средства за проследяване и подслушване са използвани. „Едва ли ще разберем реалните цели на подслушването“, смята Петков.

Според него шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов, който пръв оповести разработката, но с уточнението, че са подслушвани протестиращи, трябва да понесе отговорност. „Атанасов обяснява нещо и цяла България се занимава с червеите. Когато човек е на такава позиция и прави такива изявления, трябва да понесе отговорност“, каза още Петков.

Той коментира и осъдителната присъда на Цветан Цветанов. Според него в МВР е практика да се отказва прилагането на СРС, въпреки че разрешението е дадено от съдия. „Отказвал съм СРС и други министри на прехода са го направили. Това са практики в МВР, които са развивани десетилетия“, каза Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!