България търси високотехнологични корейски инвестиции

OFFNews Последна промяна на 13 май 2015 в 09:50 3248 1

България търси високотехнологични корейски инвестиции
Росен Плевнелиев направи посещение в Монголия, където обяви намеренията на български компании да инвестират 1 млн. щ.д. за оранжерия за производство на зеленчуци по българска технология и от български специалист.

Българският президент Росен Плевнелиев е поканил високотехнологичните корейски фирми да инвестират в България.

Това става ясно от интервю на държавния глава пред корейската информационна агенция „Йонхап“.

„Да стъпи в България за корейския бизнес означава стъпка в регион, разположен между Европа и Азия и врата към единния европейски пазар", коментира Плевнелиев. И допълва: „Очакваме корейския бизнес в българските индустриални зони и в първата иновационна екосистема в България – София тех парк, която може да бъде платформа за корейските фирми да стартират бизнес в България и ЕС“.

Президентът смята, че двете държави трябва да използват пълноценно инструментите, установени в контекста на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Република Корея. По данни на корейските власти, за 2014 г. двустранната търговия между България и Корея възлиза на 310 млн. щ.д. Към септември 2014 г., южнокорейските инвестиции в България са 263 млн. щ. д., а българските инвестиции в Южна Корея - общо 1,2 млн. щ. д.

Българският държавен глава ще пристигне в Южна Корея на официално посещение, което ще протече в контекста на 25-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, съобщават от прессекретариата на президента.

На 14 май Росен Плевнелиев ще обсъди с президента Пак Гън-хе възможностите за развитие на търговията и инвестициите, инфраструктурата и сигурността, посочва агенция „Йонхап“. В Сеул ще се проведе двустранен бизнес форум и ще бъдат подписани двустранни документи.

„Една от нашите цели е да насърчим контактите между бизнеса от двете страни в различни области, сред които енергетиката и информационните и комуникационните технологии“, посочва Росен Плевнелиев, цитиран от „Йонхап“. Специален фокус по време на посещението ще бъде поставен върху малките и средни предприятия с подписването на Меморандум за сътрудничество между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Корейската федерация на малките и средни предприятия. Пред „Йонхап“ президентът Росен Плевнелиев подчертава също така значението на културния обмен и сътрудничеството в областта на спорта.

В отговор на въпрос на агенцията президентът изразява надежда Република Корея и Корейската народно-демократична република да намерят дълготрайно мирно решение по пътя на диалога. България подкрепя процеса на помирение и сътрудничество на Корейския полуостров и възстановяването на Шестстранните преговори по Севернокорейската ядрена програма. „Имайки предвид перспективите на този процес, страната ни е готова да сподели своя опит от прехода към свободно демократично общество и към пазарна икономика“, посочва още президентът Росен Плевнелиев пред корейската информационна агенция „Йонхап“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови