България ще изгради център срещу трафика на оръжие през Западните Балкани

Ивайло Анев Последна промяна на 23 януари 2015 в 16:12 2712 1

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева

На срещата на вътрешните и правосъдните министри в Рига другата седмица ще предложим на ЕС България да изгради център срещу трафика на оръжие през Западните Балкани.

Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева пред журналисти в Брюксел след срещата си с координатора на ЕС по въпросите на борбата с тероризма Жил де Керхоф.

Кунева посочи, че през май Европейската комисия ще представи новата си стратегия за вътрешна сигурност, като добави, че България трябва да участва много активно в нейното изготвяне и като външна граница да даде своя принос. Вицепремиерът подчерта, че това минава и през приемането на страната в Шенген.

По думите й въпросът за българското членство в Шенген е въпрос за сигурността не само на България, но и на целия Европейски съюз.

На въпрос за ситуацията в Харманли Кунева коментира, че се взимат необходимите мерки от страна на вътрешното министерство.

Припомняме, че тази седмица граждани на Харманли поискаха да бъде ограничено движението на близо 2000 бежанци, които са настанени в най-големия бежански лагер у нас, разположен в града.

Според Кунева изграждането на местата за настаняване на бежанци от затворен тип е временно решение, което не може да компенсира мерките по интеграцията, защото именно интеграцията е това, което може да обезпечи сигурността на гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2015 в 17:07

"защото именно интеграцията е това, което може да обезпечи сигурността на гражданите"

Имате предвид като интеграцията във Франция, нещо такова,да?