България може да поиска мисия на НАТО по границата с Турция

OFFNews 15 февруари 2016 в 19:17 5021 6

София може да настоява за сухопътна операция на НАТО по границите на България и на Гърция с Турция.

Това каза външният министър Даниел Митов пред журналисти в Прага преди срещата на Вишеградската група, като обясни, че до искането може да се стигне, ако планираната операция на НАТО по гръцко-турската морска граница даде резултат.

Министърът обясни, че така потокът на мигранитите няма да се измести в посока на нашите граници и няма да ги дестабилизира. 

„В същото време ще помолим и нашите любезни домакини да вложат своите усилия, концентрация и фокус именно върху оказване на помощ на България по българо-турската граница”, добави министърът, цитиран от "Фокус".

Според него ако външните граници на ЕС се овладеят, то "целият останал разговор отива в миналото". „Репатрирането, връщането на хора трябва да стане общоевропейска политика. За това трябва решение на Европейския съвет и ние натискаме в тази насока”, уточни министърът.

"Нашата идея е да представим общоевропейска позиция за опазване на външните граници на ЕС, което ще спре натиска и върху Македония, и върху Сърбия, и върху останалите държави които са по т.нар. балкански маршрут”, посочи той и добави, че там трябва да е контролът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews