България е евакуирала 27 българи и 34 афганистанци

Йорданка Веселинова 01 септември 2021 в 13:57 1385 0

България успешно е евакуирала 27 български граждани и 34 афганистанци, съобщи от трибуната на НС служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

Очаква се други 14 души да пристигнат в България от базата в Испания. 22-ма души, намиращи се в Пакистан, също очакват да бъдат транспортирани до страната.

Стоев коментира още, че основният приоритет на международната общност сега е да се подсигури мирът и сигурността в Афганистан.

Подкрепа за сформирането на преходно правителство, което да доведе до намирането на крайно решение, както и прилагането на международното хуманитарно право с акцент върху правата на жените, момичетата и децата са приоритетите на страната, заяви Стоев. 

Други цели са недопускането на превръщането Афганистан в територия на терористични организации и осигуряване на външните граници на ЕС.

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов също беше изслушан. Той коментира, че за участието на личен състав за охрана на границата до края на годината ще са необходими допълнителни над 8 млн. лв., за гориво и други материали са необходими 606 хил. лв., за непредвидени разходи - 360 хил. лв. Така за участието на средно 600 души месечно, както и за разполагането на необходимата техника по българо-турската граница, до края на годината са необходими над 9 млн. лв., с които МО не разполага, обобщи Панайотов.

Той каза още, че ведомството е поискало още 12 млн. лв. за ремонт на хеликоптер "Кугър".

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че към момента не се налага включването на въоръжените сили на границата. Той обясни, че към момента мигрантският натиск не е голям и заради това не е и необходима тази стъпка.

Вътрешният министър Бойко Рашко съобщи, че към момента има образувани около 200 дела за трафик на хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови