"България без дим" похвали Радан Кънев, че си поиска глоба за пушенето на закрито

OFFNews 10 април 2015 в 10:00 4078 2

Снимка БГНЕС

Движение "България без дим" приветства реакцията на съпредседателя на РБ Радан Кънев, който поиска от здравния министър Петър Москов да му наложи глоба, след като се появиха кадри, на които се вижда, че пуши на закрито въпреки забраната.

След отправените критики депутатът от Реформаторския блок се извини публично и заяви, че ако бъде глобен, ще дари стойността на глобата за инициатива за борба с тютюнопушенето.

"За някои това може да се струва „дребно" нарушение. Но ние не се сещаме за друг подобен пример, пък бил той „дребен", при който политик вместо да мълчи, да се крие или измъква - да поема отговорността си честно и директно, и да е готов да понесе предвидената санкция", заявяват от "България без дим".

"Високо оценяваме вашия доблестен, честен и дълбоко човешки отговор, с който поемате отговорност за нарушаването от Ваша страна на забраната за тютюнопушене в затворени обществени места! Вие дадохте достоен личен пример на останалите политици как да се въздигат, а не изхлузват, потъвайки в пяната на демагогстването и лицемерието, когато нарушават гласуваните от самите тях закони", подчертават от гражданската инициатива.

"Искаме да Ви обърнем особено внимание, че изказаната от Вас по този уникален начин подкрепа за забраната на тютюнопушене в затворени обществени места предизвика безпрецедентно високо одобрение сред хората в социалните мрежи. Вярваме, че точно те са представителна извадка за прогресивната част от българското общество", се казва още в писмото.

От "България без дим" призовават Радан Кънев да съдейства за утвърждаването на забраната в обществото като цяло, тъй като това е една започната, но многократно саботирана реформа.

От движението искат Кънев да постави началото на истински ефективно прилагане на забраната в цялата страна. "Това ще е и една уникална възможност да покажете на всички, които се съмняват във вашата решителност да извършвате реформи, че грешат.

"Коя друга реформа би дала възможността да демонстрирате неоспорими и очевидни за всеки български гражданин резултати още тази година? Коя друга реформа би дала възможността на Вас и на министър д-р Петър Москов да покажете, че сте способни да поставите обществения интерес над личната зависимост? Вярваме, че примерът за поемане на отговорност от Ваша страна ще бъде последван и от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, който ще се погрижи много по-решително за строго и безкомпромисно спазване на Закона за здравето чрез контролните органи на Министерството на здравеопазването - Регионалните здравни инспекции", пишат от "България без дим".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!