Бъдещето на либертарианството в България - говори лидерът на БЛО Стоян Панчев

Николаос Цитиридис 28 април 2018 в 15:17 8168 0

Стоян Панчев пред либертарианците на 5-тата годишна либертарианска конференция

Макар либертарианството у нас все още се счита за "ъндърграунд" и макар да няма истинска либертарианска партия, която да проповядва идеите на минималната намеса на държавата в човешкия живот и личните свободи, то истински либертарианци има и съвсем не са малко. Този факт бе затвърден на 5-татата годишна либертарианска конференция, проведена миналия уикенд в София с много чуждестранни и български гости.

Сред лекторите бяха Ивайло Пенчев от Walltopia, икономистът Дейвид Фридман, крипто гуруто от Лихтенщайн Андрес Кол Мартинес, Красен Станчев и други.

Пред препълнената зала в столичния "Метрополитън" конференцията откри лидерът на Българското Либертарианско Общество (БЛО) икономистът Стоян Панчев.

В своята реч от началото на събитието Панчев засегна темата за бъдещето на либертарианството не само у нас и в световен мащаб. Как ще изглеждат държавите на бъдещето и за Ренесанса на това движение, в което живеем днес.

За Панчев България би могла да бъде много добър случай на изучаване на развитието на либертарианството и за това какво може да се случва в бъдещето.

Всъщност "виновник" за пробуждането на либертарианството е американският политик Рон Пол от кампанията си за президент през 2008-ма, посочи Панчев. "Живеем в събуждането на класическия либерализъм", каза лидерът на БЛО.

Един от примерите, който даде той, е съществуването и все по-мощното развитие на крипто бизнеса и валутите по света. Тази децентрализирана финансова система е пример, че либертарианството е във възход.

"Криптото в момента е като интернет от 95-та", каза Панчев и допълни - "Нещата тепърва ще се случват."

Когато става въпрос за либертарианство и истинска човешка и пазарна свобода, за пример може да се даде Лихтенщайн. Те имат уникална конституция, която дори позволява на всяко село чрез референдум да се отдели и един вид да прави каквото си иска. Ниските данъци също са привлекателен аспект на малката държавата.

Лихтенщайн в момента работи за това да се превърне в най-приветливото място за крипто бизнес в света, а това се случва по инициатива на лихтенщанския принц Алоис.

Неговият баща - Ханс Адам, в своя книга пък описва бъдещето на държавите като частни компании, които предлагат услугата "управление" и се конкурират помежду си.

Но докато държавите станат ООД-та има дълъг път, сигурен е лидерът на българските либертарианци.

До тогава - БЛО има едната цел да създаде общност и група от хора с критично мислене и политически трудно заобиколима и нападаема. Група от хора, която веднага щом чуе, че Владислав Горанов иска сваля тавана на кешовите разплащания, да каже "не", но и "защото".

Тези групи от хора могат да са сайтове, блогове, тинк танкове, групи за натиск и местни организации - целта е обществото да се разрасне, както БЛО го прави и до момента.

Относно вечната тема БЛО ще става ли партия, Панчев каза, че партията е само един инструмент от цялостната картинка, но той самият неведнъж е коментирал, че тази организация няма да се превърне в партия.

"Когато следващият път БЛО напълни зала 1 на НДК, няма да има значение кой е премиер или дали БСП са на власт", каза за финал Стоян Пачнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови