Азербайджан готов да инвестира в газифицирането на България

OFFNews 15 януари 2018 в 17:59 6453 2

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа, стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с президента на Азербайджан Илхам Алиев. 

„Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, каза Борисов.

По думите на президента Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. Страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да придаде опита и добрите си практики и в България. 

След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България.

Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа.

„Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз“, посочи Борисов.

По думите му има възможност за изготвяне на социални пакети, които да се предоставят на населението за отопление на природен газ.

Борисов и Алиев са обсъдили важността на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия.

Утре стартира и директната въздушна връзка между Баку и София. Тя беше договорена през 2015 г., когато Алиев беше на посещение у нас. 

Според Борисов директната въздушна връзка Баку - София ще е много голяма крачка да се работи заедно с Азербайджан в бизнеса, туризма и свързаността между двете страни.

Президентът на Азербайджан е поздравил Борисов за българското европредседателство, като е изразил увереност, че България ще се представи достойно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

16.01 2018 в 01:13

Какво ще газифицират? Увитите с отровен стиропор панелки? В сеизмично активен район? А като стане нещо, ония с финните прахови частици ли ще върнат хората, или азерите?
Тука една цистерна гръмне, па издуха половин село, те какво искат - да гръмнат претъпканата София ли? Или да газифицират празните села?

7551

1

reKontra

15.01 2018 в 22:34

Къв международник,ко чудо :) Вчера с япончето, неска с азерчето ;)
Дипломат та дрънка!!
Може ли Орешарски да се похва ли с такова нещо? Не!
Не може,я!