Авиатор поема временно Съвместното командване на силите

OFFNews 11 февруари 2015 в 13:06 5220 1

Авиатор поема временно Съвместното командване на силите

Снимка Facebook

Бригаден генерал Златко Златев

Един от най-опитните ни военни авиатори бригаден генерал Златко Златев временно ще изпълнява задълженията на командващ Съвместното командване на силите (СКС). Постът беше овакантен, след като доскорошният титуляр на поста генерал-лейтенант Атанас Самандов излезе в пенсия и стана съветник на президента.

СКС се занимава с координирането, управлението и командването на военни формирования при провеждането на съвместни операции. Командирите на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили и на Военноморските сили са непосредствено подчинени на командващия на СКС.

Генерал Златев, който е командир на 24 авиационна база, ще бъде освободен от поста си, ще бъде повишен в звание "генерал-майор" и ще изпълнява задълженията на командващ СКС до 29 юни. След тази дата командването на СКС ще поеме бригаден генерал Любчо Тодоров. В момента той е заместник-командир на Сухопътните войски. От 30 юни той трябва да поеме командването, след капо получи по-високо звание "генерал-майор".

На мястото на Георги Златев в 24 авиационна база Крумово ще бъде назначен полковник Петьо Мирчев, който от 21 февруари ще бъде повишен в бригаден генерал.

Действащите в момента заместник-командир на СКС контраадмирал Георги Мотев и началник щаба на СКС бригаден генерал Стефан Петров ще бъдат освободени от военна служба съответно от 21 февруари и от 4 март, поради навършване на пределна възраст. 

Правителството ще предложи на президента да назначи капитан І ранг Димитър Йорданов на длъжността началник на щаба на СКС и да го удостои със званието комодор, считано от 4 март. 

Формално се предлага от длъжност и от военна служба ще бъде освободен и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, който почина .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!