Армията с нов началник от днес, трима висши генерали свалят пагоните

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2014 в 12:10 7590 4

Вицеадмирал Румен Николов

Снимка Министерство на отбраната

От 30 юни Българската армия има нов началник - вицеадмирал Румен Николов. Той поеме поста от генерал Симеон Симеонов на тържествена церемония в Министерството на отбраната.

В същото време двама генерали и един адмирал ще се разделят днес с военната служба - заедно с началника на отбраната това са командващият на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и командващият Военновъздушните сили ген.-майор Константин Попов. 

Това са и тримата нови най-важни за армията генерали. 

Техните предшественици ще се разделят днес с военната служба. Генерал Симеон Симеонов не може да продължи по-нататък, защото стигна върха на военната кариера. Пределната възраст за военна служба, според военното звание, на заместниците на генерал Симеонов генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев е единствената причина те да се разделят с пагоните си.

Началникът на отбраната е най-старшият офицер с висше военно звание и е пряк началник на всички военнослужещи от въоръжените сили. Той се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок четири години.

В най-новата история на страната за първи път морски офицер поема ръководството на армията. До момента началници на Генералния щаб и по-късно началници на отбраната са били офицери само от Военновъздушните сили и Сухопътните войски.

Също така за първи път на поста началник на отбраната застава военен с по-ниско от изискваното за това място звание. С промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили правителството прие нови правила за избор на кандидати за висши военни длъжности. Така вече офицери с две звания по-ниски от това, което се изисква, ще могат да заемат съответните постове. Това означава, че за началник на отбраната, за което досега се изискваше да бъде пост за генерал с четири звезди или адмирал, вече ще може да кандидатства двузвезден генерал или контраадмирал, какъвто е случаят на Николов, който от контраадмирал беше повишен вицеадмирал. 

Промяната беше направена, защото двамата генерали с по 3 звезди, които по старите правила можеха да станат началници на отбраната - ген.-лейт. Атанас Самандов и ген.-лейт. Стефан Василев, са близо до пределната възраст за пенсия. Така реално по сегашния ред няма подходящи генерали за началник на отбраната, чийто мандат е четири години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.06 2014 в 22:46

Наистина - какъв военноморски флот има страната? Иначе това е добре, че новия началник е адмирал, дано направи нещо повече по въпроса. Много е парадоксално българският ВМФ в НАТО да е със затихващи функции.

Нали уж трябваше с членството в педероатлантическия алианс да имаме нова по-модерно въоръжена и по-боеспособна армия, отколкото във Варшавския доковор?

Май се получи обаче едно "Трай коньо за зелена трева." или "Пари няма - действайте!"

30.06 2014 в 15:01

а тия що са се с дублирани имена
михо михов
симеон симеонов
страх ги е да не си ги забравят ли

30.06 2014 в 12:47

Ами не случайно, командващи са били винаги от СВ и ВВС.

30.06 2014 в 12:39

Изложеният материал навежда на любопитни размисли. Колко адмирала има в България и колко кораба на ВМФ. Не се ли падат по 2-3 златни фуражки на кораб? Ще се радваме да бъдем опровергани. Напомняме, че Хорейщо Нелсън е загинал в чин вице-адмирал, не го е докарал до пълен адмирал.