Атанас Славов: Шансът е кабинет на малцинството с конституционни гласове с втори мандат

Трябва да се търси подкрепа за важните неща, без да се влиза в коалиция с ГЕРБ, каза депутатът от ПП-ДБ

OFFNews 22 май 2023 в 10:20 2107 0

Атанас Славов в парламента

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Атанас Славов в парламента

През уикенда имаше политически срещи на лидерско ниво. (...) Нормално и разумно е с основните политически сили да се водят разговори за подкрепа. Най-добрият шанс в момента е правителство на малцинството с конституционни гласове.

Това заяви пред БНР депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Славов. По думите му експертното правителство е най-безболезнената, най-стерилната формула на подкрепа на едно управление с много ясен мандат, с ясна програма, за кратък период от време, което може да се реализира с подкрепа от няколко места.

"Това трябва да е такова правителство, на което да може да се потърси политическа отговорност, ако реформите, свързани с Шенген, еврозона, съдебна реформа катастрофират. Ако премиерът е излъчен от ПП-ДБ с втория мандат, ние във всеки един момент можем да поискаме оставката на този премиер и ще я получим", каза Атанас Славов.

Той заяви, че в ситуацията, в която се намираме, трябва да проявим достатъчно разум и известна доза аскетизъм. Според Славов в процес на толкова бушуващи политически страсти смирението и аскетизмът може да ни изведе на по-правилен път.

"С ГЕРБ вече сме гласували достатъчно закони заедно, независимо дали естетически това харесва на част от нашите избиратели. (...) Ако има политически сили, които са готови да гласуват важните за България закони и приоритети, трябва да се води разговор с тях и да се търси подкрепа. В крайна сметка всички сме в този парламент, за да взимаме важни за България решения, а не да гледаме дали има петънце по белите ни дрехи или не", коментира Атанас Славов.

Славов потвърди, че снощи е имало заседание на Националния съвет на "Да, България". На него отново е бил "препотвърден мандатът", който от ПП-ДБ бяха дали на акад. Николай Денков за правителство с втория мандат - за търсене на широко конституционно мнозинство, за да се извършат необходимите конституционни реформи в рамките на половин години. Депутатът от ПП-ДБ подчерта, че акцентът на обсъждането е бил върху експертния формат.

"Трябва да намерим тази формула за управление, която в един относително кратък период от време - около 1 година, ще ни даде възможност да направим важните за България ключовите реформи", каза Славов.

Той очаква, че проектокабинетът "Габриел" няма да получи подкрепа в парламента. Славов подчерта, че след пет парламентарни извънредни избори и потенциален риск пореден парламент да не формира правителство, сме в много сериозна политическа криза и криза на парламентаризма.

"Очевидно е, че в условията на сериозно политическо противопоставяне и историята на недобро управление на ГЕРБ през всички тези години, е трудно да се мисли за коалиционна формула. Трябва да се търсят начини да се получи подкрепа за важните неща, без да се влиза в коалиция", каза още Атанас Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови