Атанас Пеканов: Oще пари по Плана няма да има, докато не изпълним 66 мерки

22 от тях минават през парламента, гласувана там е само една

OFFNews 19 декември 2022 в 09:05 2800 3

Атанас Пеканов

Снимка БГНЕС

Атанас Пеканов

Справихме се с първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, всички оперативни програми бяха одобрени в рамките на служебния кабинет, заяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той припомни, страната дори не може да поиска втория транш от 724 млн. евро, докато не изпълни 66 мерки, 22 от които минават през гласуване на законодателство в парламента. От тях приет е само един - за правната помощ. С него се осигуряват кръгът от лицата с осигурен достъп до правна помощ. "Внесохме ги в първия ден на парламента, от 2 месеца почти никакво движение, видяхме и един закон отхвърлен. С две години закъсняваме за приемането на този закон, заради което страната ни ще плаща санкции", предупреди Пеканов. Става въпрос за закона за защита на хората, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

"Взехме 2,7 млрд. лева. Следващата сума от 724 млн. евро няма да можем да я поискаме, докато не сме си свършили работата по тези 66 мерки", обобщи вицепремиерът. Според него няма достатъчно движение по тези мерки, а по темите трябва да има мнозинство, макар и ситуационно. Мерките са добри за страната, защото ще подобрят икономическата среда, заяви още Пеканов.

Получените досега средства ще бъдат използвани основно за дигитализация модерни технологии, има и процедура за кръгова икономика, киберсигурност, зелен преход.

Вицепремиерът отчете и как се движим в процеса по кандидатурата ни за ОИСР - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. "По отношение на ОИСР се справяме доста добре, изпреварихме Румъния с около месец и половина по отношение на първия меморандум, понеже всички правят сравнения между двете страни. Това е стратегическият документ, който България трябваше да подаде към ОИСР по отношение на всички преговори, които ще се водят за нашето членство", каза Пеканов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

3

230 млрд баксов

19.12 2022 в 11:31

Два законопроекта (на Крум Зарков и Надежда Йорданова)
за ЗАЩИТА на ПОДАВАЩИТЕ СИГНАЛИ за КОРУПЦИЯ са отхвърлени.

https://www.facebook.com/Kuneva.Kremena/photos/a.108015562041143/142841821891850/

Гласували против - ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и БВ

ДС - БКП мнозинството блокира евросредствата.
Пазят си корупцията, защото тя ги рАни.

-795

2

Дедо МразИ

19.12 2022 в 10:07

След 2 години правителства на Грипена и Лъжеца толкоз. Ако си бяхме избрали Боко до сега щяхме да сме взели всичко, но с толкоз прост жълтопаветен буклук толкоз

345

1

Джендо Джедев

19.12 2022 в 09:40

Ще ги изпълним! Само че друг път! :(