Асен Василев върна неизпълнен мандата за съставяне на кабинет

Георги Ангелов 08 юли 2022 в 17:17 2263 4

Кандидатът за премиер от „Продължаваме промяната“ Асен Василев върна неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Кандидатът за премиер от „Продължаваме промяната“ Асен Василев върна неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

Кандидатът за премиер Асен Василев върна на президента Румен Радев неизпълнен проучвателния мандат за съставяне на кабинет. Асен Василев бе номиниран за министър-председател от най-голямата по численост парламентарна група „Продължаваме Промяната“. Той получи проучвателния мандат от държавния глава преди седмица – на 1 юли, но в рамките на определения в Конституцията седемдневен срок не успя да състави правителство. Причината за това бе липсата на 121 народни представители, които да го подкрепят в парламента. На брифинг по-рано днес Василев каза, че имат подкрепа на 117 депутати в този състав на Народното събрание.

Конституционната процедура предвижда държавният глава да възложи съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група ГЕРБ - СДС. Даниел Митов от ГЕРБ днес обяви, че лидерът на партията Бойко Борисов утре сутрин ще съобщи какво ще предприеме партията. До сега от ГЕРБ отричат възможността да се опитат да състават кабинет. 

Ако ГЕРБ се откажат, по конституция, президентът трябва да предложи трети мандат на трета парламентарна партия, която не е задължително да е трета по големина. 

Трета по големина е ДПС, но лидерът на Мустафа Карадайъ каза преди 5 дни, че ако ДПС получи третия мандат за съставяне на правителство, ще го върне. 

Ако първият мандат за съставяне на кабинет, който е даден на "Продължаваме промяната" не се осъществи и третият бъде връчен от президента на БСП, левицата ще положи всички усилия за съставяне на редовно правителство в този парламент, каза днес Корнелия Нинова, след проведено днес заседание на Националният съвет на партията. 

Според източници на OFFnews Демократична България е уговорила необходимата парламентарна подкрепа за създаване на правителство с третия мандат, научи OFFNews.Това ще се случи при положение, че "Продължаваме промяната" се съгласи да участва в такова правителство, което за момента не изглежда сигурно. След последните социологически проучвания настроенията в ПП са за отиване на избори, тъй като във формацията са уверени, че ще имат по-голяма преднина, отколкото в настоящото Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

08.07 2022 в 20:27

Третия мандат ще позволи още малко каляне по ПП, единствената алтернатива на руските партии в момента.. харесва ли ви или не - факт

22548

2

dolivo

08.07 2022 в 19:41

ей, Герберски опорчик, какви са ти данните за сравнение, или само обиждаш?

Това да не ти е в училище другите гледните точки с епитетите?

Най доброто правителство от десетилетия - по ръст на инвестиции, по европейска насоченост, по смелост да се изправят пред колосална корупция.