Антоний Гълъбов: Нови избори ще излъчат различен парламент

03 юли 2013 в 19:41 5119 24

Антоний Гълъбов. Снимка: БГНЕС
Антоний Гълъбов. Снимка: БГНЕС

Ако се стигне до оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори, в Народното събрание ще влязат нови партии, а настоящите ще загубят от депутатските си места. Това мнение изрази социологът Антоний Гълъбов в интервю за Дарик.

„Съставът на 43-тото Народно събрание ще бъде с повече политически формации. Всички, които са в момента в парламента, ще загубят и може би ДПС ще успее да задържи подкрепа, но по друга логика. Всички ще загубят - и ГЕРБ, и БСП, и Атака“, каза Гълъбов.

Според него, ГЕРБ няма да успее да „осребри“ протестите с повече политическа подкрепа:

„Отказът на ГЕРБ да застане в ролята на представител на критично настроените български граждани на управлението, но там, където му е мястото - в пленарна зала, по същество вади ГЕРБ извън уравнението“. Социологът е на мнение, че най-голямата, формално, политическа партия в парламента трябва да се върне на депутатските банки: „Този цирк не може да продължи по този начин, заседанията приличат на открито партийно събрание, а парламентът не е агитпункт", допълни Гълъбов.

Той оспори тезата на други социолози, сред които Кънчо Стойчев от "Галъп" и Кольо Колев от "Медиана", че предсрочни избори приблизително биха възпроизвели настоящия резултат. "Това не е вярно. Аз и днес гледах данни на един колега, който обича да проектира собствените си разбирания през въпросите към изследваните от него лица. Това не е вярно. Едни бързи избори няма да повторят тези изборни резултати"

„БСП ще загуби много тежко на бързи избори. По простата причина, че и собствените им избиратели изобщо не могат да разберат какъв е този тип съглашение БСП-ДПС и БСП-Атака едновременно. Така че в това отношение всички приказки за това, че няма нужда да ходим на избори, защото те ще възпроизведат статуквото, са просто част от защитната пропаганда на управляващите“, каза социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!