Властта покани медиите да си напишат закон, обеща великденски добавки и пари за земеделци

ОFFNews 10 март 2014 в 10:52 10111 18

Национална среща на правителството с медиите
Национална среща на правителството с медиите

Национална среща на кабинета с медиите се провежда днес в НДК.

Поканени са над 200 медии, сред които около 50 главни редактори и собственици. Разговорът е част от инициатива на правителството за открито управление. Срещата ще продължи 2 часа.

На живо гледайте тук: http://liveevent.cdn.bg/government/. БНТ също излъчва пряко събитието.

13:45 ч

Когато замисляхме този формат, си давахме сметка и за рисковете, каза премиерът в отговор на упрека, че управляващите са говорили повече от журналистите. "Моята оценка обаче е по-скоро позитивна. Което и да е първо действие не е съвършено", добави министър-председателят давайки да се разбере, че ще има и други подобни срещи. Дискусията бе закрита.

13:45 ч

Мария Дивизиева: Незададените въпроси могат да се препратят до пресцентъра на МС.

13:40 ч

Станишев: Медиите наистина да подскажат какво и в каква посока да се промени, за да има по-голяма свобода на самите журналисти за обективно отразяване. 

13:37 ч 

Местан: Призивът ни към медиите беше призив към Вашата експертиза, дори той да е готовност за премахване на всички регулации. Нашата отговорност ще се реализира в превръщането на Вашата експертиза в закон или в премахване на закона и преминаване единствено към саморегулация на медиите. Това е протегната ръка.

13:33 ч

Орешарски: Г-н Вълчев, не приемам образователен ценз за социално подпомагане, твърде дискриминационен ми се вижда. Колкото до оценката за действията на Русия, подчертах, че сме за териториалната цялост на Украйна и не приемаме заплахи, в т.ч. от Русия, за териториалната сигурност там.

За критериите, по които се вземат решения - перфектни решения няма. Когато проектирахме бюджета, имаше доста ясни критерии - свиване на някои текущи разходи. Що се касае до дискусия за ролята на обществените медии - има толкова различни практики по света, приветствам всякаква дискусия. Писмо не съм виждал, за съжаление. Бих Ви помолил да ми го изпратите.

13:31 ч

Местан: Във връзка със срещите на г-н Пеевски с първите мъже на ГЕРБ - казах, че тези срещи са значими не само с оглед на профила на Пеевски, но и на Цветанов и Борисов. 

13:23 ч

Последен тур въпроси.

Вяра Анкова, ген. директор на БНТ: Обсъждате ли по-ясни критерии за вземане на решения? При по-ясно дефинирани критерии нямаше да се задава въпросът защо бюджетът на БНТ бе орязан. Трябва ли да се прекрати зависимостта на държавните медии към бюджета? Защо няма отговор на нашето писмо до МС и НС с настояване на среща и диалог и изясняване на работата на БНТ?

Велислава Попова, dnevnik.bg: При какъв резултат от евроизборите бихте подали оставка? Каква е позицията на тримата за действията на Русия спрямо Украйна? Продължаваме да нямаме ясен отговор на въпроса "Кой?"

Кирил Вълчев, Дарик: Подкрепяте ли предложението на БАН за образователен ценз в подпомагането за деца? Да ви предложим медиен закон ли имахте предвид, г-н Местан, с Вашата покана?

ТВ "Скат": Моля за ясен отговор какво означава във вътрешнополитически план нашето очакване за българите в Украйна? Изучаване на втори майчин език ли?
Местан: Означава да не бъда глобен за 2-3 изречения на майчиния си език. Както тук, така и в Украйна.

13:23 ч:

Илиана Беновска, радио К-2, към управляващите: Много дълго говорите тук, а ние дълго мълчим и задаваме протоколни въпроси.

13:19

Местан: Не смятам, че трябва да правим повече новини от срещите на г-н Пеевски с когото и да е. Защото разбрахте, че това не е в дневния ред на българското общество.

13:14 ч

Местан: Ние ще продължаваме да отстояваме плоския данък. Защо това, по дяволите, означава, че ние извиваме ръцете на г-н Станишев?

13:10 ч

Станишев: По отношение на НЗОК - предстои сериозна дискусия за здравната реформа въобще. Сега нито лекари, нито медсестри, нито пациенти са доволни. Принципите, на които трябва да стъпи реформата, са: солидарност и достъпност на здравеопазване. А не то да е качествено за богатите и елита, а за всички останали да има само минимален пакет. Затова трябва да спре системното източване на НЗОК.

Колкото до въпроса на агенция "Пик": Всеки, който задава въпроса "Кой?", се мисли за много умен или голям опозиционер. И тримата присъстващи сме отговаряли нееднократно. Това се използва като димна завеса за прикриване на българското задкусилие.

13:00 ч

Орешарски: За сортовете семена - новият еврорегламент още не е факт. Не съм в течение на детайлите. Мисля, че ще успеем, поне ще се стремим, да защитим по-"екзотичните" сортове. По отношение на осигурителната система - харесвам данъчно-осигурителната система в общия й вид. За намаления към днешна дата няма възможности, но и нямаме планове да увеличаваме данъци. Това е преимущество в борбата в региона за привличане на инвестиции.

12:58 ч

Още въпроси: Как България ще защити българските сортове семена? Какви ще са параметрите на данъчно-осигурителната система, как ще изглежда тя до края на мандата? Какви ще са нивата за здравните осигуровки и по какъв модел ще се демонополизира НЗОК?

Агенция "Пик" пита: Срещали ли сте се с Делян Пеевски през последните няколко месеца?

12:57 ч

Мария Дивизиева съобщава, че двата часа изтекоха, но предлага срещата да продължи с още въпроси.

12:45 ч

Орешарски: Новите е-услуги са стъпка към електронното правителство. Проблемите пред него не са 1 или 2. Към днешна дата разполагаме с много хардуер или софтуер, но ключовата задача е да осъществим вътрешните връзки между ведомствата.

Колкото до въпроса за мнозинството, бих се радвал да не е крехко, но реалностите са такива. Правилни дефинирахте, че от подобряване на системите има нужда във всички публични сектори, но най-обществено чувствителни са като че ли образованието, здравеопазването и администрацията.

12:37 ч:

Нова серия въпроси. Славка Бозукова (гл. редактор на в. "Стандарт") питат за блокираните от съда пари за регионите и припомня, че Българският медиен съюз е внесъл свои предложения за поправка в ЗОП. Иван Такев пита - 1250 евро на година или на месец ще получат дребните производители.

Венелин Петков, bTV, пита Местан за разяснение за субсидиите за дребни производители и Орешарски - за новите е-услуги.

Иван Михалев, гл. редактор на в. "Труд", пита премиера как с крехкото парламентарно мнозинство ще прокара важните реформи в образованието, здравеопазването и административното и ще потърси ли мостове към опозицията.

12:25 ч

Станишев: Великденските надбавки са принципна позиция на БСП. Ще настояваме да има великденски и коледни бонуси за пенсионерите и през следващата година, особено за пенсионерите под границата на бедността. 

12:20 ч

Орешарски: Внимателно следим участници в енергийната система, повече от тях имат искания за увеличение на тока. Органът, който ще вземе решение, е ДКЕВР. Не бих искал да предрешавам специализирания регулатор. 

12:16 ч

Следват въпроси от медиите - за великденските надбавки към пенсиите, цената на тока, кризата в Украйна и декларацията на БСП за насаждане на омраза в обществото.

12:13 ч

Властта (в лицето на Лютви Местан) покани медиите да напишат сами нов закон, който да уреди прозрачното финансиране на 4-тата власт. Местан и Станишев се наемат да го внесат в парламента без редакция. "Очакваме Вашата законодателна инициатива. Да бъдем партньори и най-сетне да разсечем този Гордиев възел между медии, бизнес и политика", каза Местан.

11:54:

Орешарски: Ще започна с въпроса за Пловдив. Нямам пред себе си цифрите, но достоверността за твърдението "нула" не е вярна. Нула има Казанлък. Следващата година някои от сега отпаднали проекти ще имат по-голям шанс.

По отношение на преките държавни инвестиции нашите анализи показват, че страни с по-добре развита индустриална база се развиват по-бързо. Няма да прибягваме до пряко инжектиране на бюджетни средства в каквито и да е предприятия, а ще насърчаваме частни инвестиции - местни и външни. Имаме доста надежди, че дори и в момента в агенцията за инвестиции има доста заявления от външни инвеститори. Ще насърчаваме високотехнологичната индустрия като наша цел, но без да пренебрегваме други видове инвестиционни проекти.

По отношение на Южен поток - знаете, че там се извършва предварителна подготовка. В следващите седмици ще следим отношенията Русия-ЕС. Ние сме между страните, които най-малко сме заинтересовани от каквото и да е изостряне на взаимоотношения, защото ще платим най-висока цена. Следим развитието и се притесняваме от изостряне на по-нататъшната конфронтация.

Трите посоки, в които ми се иска да водим българите: високотехнологичната индустрия, върховенство на закона и повече солидарност в обществото ни в един свят, в който ножицата между бедност и богатство се разтваря.

Нямам отговора на въпроса на г-жа Беновска. Искам да уверя обаче, че сме говорили на заседания на Министерския съвет по никакъв начин да не се допуска привилегироване на когото и да е, а да се следват в медийната политика обективни критерии. Това е моето изискване. Ще дадем допълнителна информация на конкретния въпрос за сумите и медиите.

11:50 ч

Първи въпроси от медиите. Венелина Гочева, издател на "Труд" и "24 часа": Сравнява държавата с нискокачествен жълт таблоид, в който всеки мрази всекиго и никой не се интересува от истината, а политиката е обидно лична. "Нека говорим за живота ни. Моля управляващите да кажат три посоки, в които водят българите", добавя Гочева.

Илиана Беновска, радио К-2: Какви договори имате с българските медии през Вашите 277 дни управление. С кои медии и за колко?

Plovdivonline: Защо Пловдив получава нула лева от парите за регионите?

Борислав Зюмбюлев, гл. редактор на  "24 часа": Какво се случва с Южен поток, ще има ли преки държавни инвестиции в нови държавни предприятия?

11:48 ч

Местан говори за трудностите на земеделските производители, като посочва, че при преговорите с ЕС е била допусната фундаментална грешка и е било договорено 80% от субсидиите за земеделие да са за едри производители, които са едва 6%. В същото време голяма част от електората на ДПС са малки производители, признава лидерът. Затова през следващия програмен период е договорено малките производители да получават вместо по 30 - по 45 лв. на декар, съобщава Местан. Този сегмент малки рискови производители, които обработват до 1-2 хектара, ще получават субсидия от 1250 евро без задължението да изпълняват зелените ангажименти, добавя той.

11:45 ч

45 минути след началото на срещата с медиите журналистите слушат за постигнатото от кабинета и не са успели да зададат нито един въпрос.

11:36

Думата взема Лютви Местан. "Преди 9 месеца ДПС взе едно трудно решение - да подкрепи мандата на г-н Станишев. Трудно, защото знаехме пред какво се изправяме: за първи път от много години спечелилата изборите партия остана извън кабинета; дясното е извън парламента и бе съставено правителство на малцинството. 

Убеден съм - кабинетът оцеля първо заради програмата си и второ, заради профила на министър-председателя. Не съм убеден, че строго партиен премиер би оцелял в такава политическа среда."

Местан цитира анализатор, според когото това е първата зима без чисто социални протести срещу кабинета, с изключение на тези на тютюнопроизводителите. Тогава кабинетът реагира адекватно и бе направена предварителна експертиза и в бюджета бяха заложени 100 млн. за компенсиране на тютюнопроизводителите заради неблагоприятната пазарна конюнктура. Въпросът бе решен, защото протестът не бе самоцелен, бе с конкретно искане и протестиращите бяха готови на диалог. Кабинетът винаги ще реагира адекватно, когато протестът иска решаване на реални, конкретни проблеми, каза Местан.

11:35

Станишев: Настояваме да има великденски помощи за пенсионерите, най-малко за тези, които са под прага над бедността от 251 лева. Лидерът на БСП припомни и коледните надбавки за пенсионерите и каза, че БСП ще настояват "това да е политика и догодина". 

11:20 ч

Думата взема Сергей Станишев: Монопол върху истината придобиха онези, които най-шумно говорят, понякога и лъжат и лъжата се ретранслира. Това не помага на гражданите да вземат осъзнати, смислени решения. Искам да върнем политическия дебат там, където му е мястото.Тук е важна и ролята на медиите, защото вие сте четвъртата власт. Правителството показа, че е в диалог с гражданското общество, добавя Станишев и дава пример с Лекарския съюз и животновъдите.

11:05 ч

Премиерът Пламен Орешарски открива срещата с думите, че правителството му се стреми към открито управление. Казва, че е поканил и лидерите на парламентарните групи, които подкрепят кабинета - Лютви Местан (ДПС) и Сергей Станишев (КБ). В първите минути от изказването си Орешарски изброява постигнатото от властта, в т.ч.: ускорено усвояване на еврофондовете, оптимизация на работата на митниците, овладяване на бежанската криза и др.

Поставя акцент върху усилията за подпомагане на инвестиционната активност и предприемачеството, въвеждане на нови електронни услуги, работата в областта на образованието, мерки срещу битовата престъпност и др.

11:00

Мария Дивизиева - шеф на кабинета на премиера - уточнява регламента преди началото на срещата. Ще се задават въпроси до 1 минута, а след всеки 4 въпроса ще следват отговорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!