Актуализацията на бюджета влиза за първо четене в зала

Йорданка Веселинова 15 юни 2022 в 06:30 1373 0

БТА

Снимка БТА/Владимир Шоков

Миналата седмица парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли актуализацията

Актуализацията на държавния бюджет, както и двата малки бюджета - на ДОО и НЗОК днес влизат за първо четене в пленарна зала.

Очаква се предложенията на Министерството на финансите да минат с гласовете на ПП, БСП, ДБ и ИТН (от партията на Слави Трифонов съобщиха, че ще подкрепят текстовете на първо четене, но ще искат промени правят редакции преди второто гласуване - б.а.) От ДПС, ГЕРБ-СДС и "Възраждане" са категорични, че няма да подкрепят актуализацията. 

Миналата седмица след 2-часов дебат парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли на първо четене актуализацията на държавния бюджет с 11 гласа "за" (ПП, БСП и ДБ), 8 "против" (ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане") и 3 "въздържал се" (ИТН).

Актуализацията падна в комисия, ИТН се прегърна с ГЕРБ, ДПС и Възраждане

Ако бюджетите днес минат в зала, то законопроектите ще се върнат за редакции между двете четения във водещите комисии. Именно там се очаква да се появи поредното политическо наддаване за повече пари. За крайното решение ще е нужно мнозинство, каквото управляващите вече нямат. Заради това се очаква да се изпълни и поисканото от ИТН приемане на "бюджет на парче".

Управляващите се надяват актуализацията да бъде приета до 27 юни, за да могат от 1 юли да влязат в сила антикризисните мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !