Актуализацията падна в комисия, ИТН се прегърна с ГЕРБ, ДПС и Възраждане

Йорданка Веселинова 09 юни 2022 в 19:47 9749 11

Бюджетна комисия

Снимка БТА/Минко Чернев

Депутати от парламентарната комисия по бюджет и финанси

След 2-часов дебат парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли на първо четене актуализацията на държавния бюджет с 11 гласа "за" (ПП, БСП и ДБ), 8 "против" (ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане") и 3 "въздържал се" (ИТН).

Законопроектът бе отхвърлен, тъй като се постигна равенство. Това означава, че комисията ще излезе с доклад, в който предлага актуализацията да бъде отхвърлена. Ако и в пленарна зала бюджетът падне, той следва да се върне обратно за преработка в Министерството на финансите.

Още в началото на заседанието, при гласуването на дневния ред, ГЕРБ-СДС направи опит да отложи разглеждането на актуализацията: 

ГЕРБ опита да бойкотира актуализацията на бюджета, 'Възраждане', ДПС и ИТН им помогнаха

КАКВО ПРЕДВИЖДА ПРОЕКТОБЮДЖЕТЪТ?

Основни параметри

В актуализацията е предвидено приходите да се увеличат с 1,645 млрд. лв. Също с 1,645 млрд. лв. ще се увеличат и бюджетните разходи, заради което дефицитът от 4,1% се запазва.  Заложената инфлация е 11,9%. Прогнозира се забавяне на ръста на икономиката от 2.9% до 150.949 млрд. лв. В текстовете е заложено и увеличение на работещите с 1,7%.

Промени

В актуализацията основните промени са свързани с въвеждането на антикризисни мерки. Сред тях - отпадане на ДДС за хляба за 1 година), намаляване на ставката за парно, топла вода и природен газ на 9% (за 1 година) и отстъпката от 25 стотинки за литър гориво (най-евтините бензин, дизел, метан и пропан-бутан) при зареждане до 50 литра. Друга промяна е свързана с помощта за младите семейства - увеличава се размерът на данъчното облекчение за семейства с деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно.

Освет това се увеличава прагът за задължителна регистрация по Закона за ДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.

По-висок акциз за цигарите и тютюневите изделия

При нагреваемите цигари акцизът се повишава от 233 на 245 лева на килограм, което означава, че за всеки грам такива цигари поскъпването е с около стотинка без ДДС. При класическите цигари поскъпването на акциза е от 177 на 187 лева, което при неофициални изчисления на експерти може да доведе до поскъпване между 20 и 25 стотинки за кутия. При никотиновите течности е заложен график на поскъпване на акциза, който започва от юли с 0,18 лева за милилитър и поскъпва с по една стотинка до юли 2025 година, когато ставката вече ще бъде 0,21 лева за милилитър. 

По искане на Асоциацията на производителите и вносителите на тютюневи изделия обаче увеличението на акциза на тютюневите изделия ще започне от 1 септември, а не от 1 юли. Вицепремиерът се съгласи с това предложение и такава редакция ще бъде направена между първо и второ четене.

Заеми за "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз"

Предвидено е държавните газови дружества "Булгаргаз" и "Булгартансгаз" да вземат държавно гарантирани заеми за общо 532 млн. евро. "Булгаргаз" ще вземе 150 млн. евро, за да осигури алтернативни на руските количества, а "Булгартрансгаз" - 382 млн. евро, които ще се използват за три проекта - разширението на хранилището в Чирен, газовата връзка със Сърбия и за да си изпълни задълженията по европейска директива за условията за достъп до газопреносни мрежи.

Държавен дълг

Увеличава се таванът на държавния дълг - от 7.3 млрд. лв. нов дълг за годината, до 10.3 млрд. лв. С новия дълг ще бъдат рефинансирани предстоящите плащания през първото тримесечие на 2023 г. по падежиращи държавни облигации на международните финансови пазари. Вицепремиерът Асен Василев обяви в петък, че сега условията за теглене на нов дълг са по-благоприятни и това е причината за вземането на трите милиарда сега, а не догодина.

С промяната максималният размер на държавния дълг към края на годината ще достигне 38.5 млрд. лв. или 25.6% от БВП.

КАКВО ПРЕДСТОИ?

Още преди Министерски съвет да приеме актуализацията на бюджета на редовното си заседание вчера, трите проектозакона бяха разпределени на комисии и се очакваше бюджетите да бъдат приети за около две седмици. Парите за МРРБ обаче скараха ИТН и ПП и министрите на Трифонов напуснаха заседанието на МС. Няколко часа по-късно лидерът на "Има такъв народ" обяви, че напускат управлението. Стана ясно още, че партията ще подкрепи само социалните мерки.

Днес пък започна и разглеждането на текстовете в Народното събрание - те бяха разпределени на комисии. След като всяка от тях ги гласува, ще влязат в зала.

Спънките обаче започнаха още на първо четене: кворумът препъна актуализацията на бюджета в комисията по образование, а в регионалната актуализацията бе отхвърлена с 8 гласа "за" и 8 "против" (от ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане"). Това е и първата комисия, която ще излезе с отрицателен доклад. Втората е водещата - по бюджет и финанси.

След като всички комисии гласуват текстовете, актуализацията влиза на първо четене в зала. Ако те се приемат, текстовете ще се върнат за редакции между двете четения във водещите комисии. Именно там се очаква да се появи поредното  политическо наддаване за повече пари. За крайното решение ще е нужно мнозинство, каквото управляващите вече нямат. Заради това е под въпрос не само дали актуализацията ще мине до 27 юни, както иска правителството, но дали законопроектът изобщо ще бъде одобрен, а ако да - с какви редакции и приети от какви мнозинства.

Ако залата отхвърли бюджетите, те ще се върнат за преработка в Министерството на финансите и цялата процедура започва отначало - решение на МС, внасяне в НС и гласуване на предложенията на две четения. Прецедент ще възникне, ако и залата реши да приеме бюджетите на ДОО и НЗОК, но не и големия държавен бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

12

fiki

10.06 2022 в 01:49

вика че ПП са крадци и после търчи да гласува за възраждане, боже помилуй, света ирония и бездънна простота

9347

11

Анализи

09.06 2022 в 23:48

SashkV, мамин златен ватник, ако имаше елементарна представа щеше да знаеш, че всеки може да заведе дело и съдът решава. В случая съдът е определил, че няма вина. А съдилищата в Ню Йорк не прощават. Човекът, който ясно казва е твърде неизвестен, вероятно е от твоя отбор, крадливия. Разбра ли ватник, или е твърде сложно за теб с няколко мозъчни гънки.

9347

9

Анализи

09.06 2022 в 23:05

Sashk V, ако става дума за смешник, смешникът си ти. Нямаш никаква идея, защото е обикновена жълтина, че някой е осъден. Кой знае какви фейк новини четеш. Второ личи си, че не си образован, и нямаш минимална представа за морал и честност, вероятно ти стига пърцуцата, която ти подаряват.

12130

7

borisboris

09.06 2022 в 21:57

От началото беше ясно, че итн са политически мурви лакоми. Дръж се Киро, ние сме с тебе.

1331

6

ваксиниран

09.06 2022 в 21:51

Хора, които нищо не могат и за нищо не стават - толкова жалки, че пишат по 100-200 коментара на ден, че да сложат някой залък в устата. Тинята на дъното е цвете в сравнение. И майките си ли ще продадете за едната водка? Отрепки.

За сашето и компания руски граждани съава дума.

9347

5

Анализи

09.06 2022 в 21:14

Коментарите на fiki и компания не заслужават грам внимание, очевидно не разбират от икономика, а вероятно от нищо. Намериха се едни честни мъже като Кирил и Асен и цялата крадлива глутница скочи. Това не е народът това е българската мафия.

5827

4

pisnamiotmutri

09.06 2022 в 21:14

Натиснаха ги да се коалират с малкото ДПС сега гледаме резултата. Изхаби се и анти Боко енергията. Чалгарят се оказа добър
куршум

1767

3

fiki

09.06 2022 в 20:48

само че с Киро ще си заминат и другите, които имат възможност, а останалите путлери от дъната на обществото колко ще ви порят дупарата следващите 50 години ви е бедна фантазията