Актуализацията на бюджета: Правителството ще похарчи още 500 млн. лв.

Георги А. Ангелов 10 септември 2021 в 19:51 2382 0

Снимка Цветомир Петров

"В проектобюджета на правителството са добавени 500 милиона допълнителни приходи и 500 милиона допълнителни разходи. Това значи 2 милиарда и 500 милиона общо приходи и 2 милиарда и 300 милиона разходи". Така лаконично обясни актуализацията на бюджета за 2021 г. служебният министър на финансите Асен Василев след заседанието на Bюджетната комисия.

Второто, окончателно, четене на актуализацията започна в пленарна зала в 16 часа и заседанието ще продължи до 22 часа. Въпреки това между партиите в парламента се обсъжда вариант да има извънредно заседание в събота и неделя или в понеделник. Очакванията сред депутатите са актуализацията да бъде приета още днес.

След вчерашното “шоу”, което сътвориха депутатите, в бавене на гласуването на бюджета на ДОО, днес заседанието протича без скандали и безмислени спорове, поне до към 19:30 часа. Според източници на OFFNews партиите са се разбрали да приключат с актуализацията и 46-ото Народно събрание да бъде разпуснато от президента още другата седмица.

Актуализацията на държавния бюджет предвижда 2.5 млрд. приходи и 2.3 млрд. лева разходи, които са основно за социални и здравни плащания за задаващата се COVID вълна, както и за предстоящите избори за президент и парламент.

Мнозинството отхвърли предложението на "Има такъв народ" партийната субсидия да бъде намалена от 8 на 1 лев на глас на година.

Освен мерките за COVID, 5 млн. лв. се дават за модернизация на дронове за наблюдение на границата и 5 млн. лв. за ремонт на оградата по границата.

Заседанието продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови