АБВ иска България да инициира отпадане на санкциите за Русия

OFFNews 17 ноември 2015 в 13:35 2780 8

Снимка БГНЕС

АБВ иска българското правителство да инициира отпадане на санкциите в ЕС отпадането на санкциите срещу Русия.

Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция. Като мотив за предложението той посочи случилото се във Франция, която налага международните сили да загърбят "противопоставянията си".

"След това, което се случи във Париж, очевидно е, че имаме съвършено нова международна ситуация. Може да се каже без преувеличение, че сме във война срещу тероризма. Диалогът и сътрудничеството между Русия, САЩ и Франция, които търсят още по- ефективни и единни действия срещу Ислямска държава", каза Петков.

Той обясни, че парламентарната група на партията ще внесе в Народното събрание проект за декларация, която да възложи на правителството да инициира отпадане на санкциите.

Зам.-председателят на АБВ каза още, че президентът трябва да си подаде оставката "днес и веднага, за да престане да позори родината ни с такива неадекватни и абсурдни тези". Думите му идват в отговор на изказването на президента Росен Плевнелиев пред английския вестник "Индипендънт", в което заяви, че Русия тренира на Балканите започването на "хибридна война".

„Не може да кажеш, че на Русия основната цел е да удари сайта на ЦИК и президента и че Русия ни е обявила война. Това означава, че той не разбира че нашите врагове са ИДИЛ и терорът. И понеже той мрази Русия, държи да злепостави България пред всички нормално мислещи хора. Нали разбирате, че това интервю за в. „Индипендънт“ се чете в цял свят", добави той.

Според него е недопустимо държавен глава да се държи по този начин, на фона на трагичните събития в Париж.

„Това да го каже един човек, той има деменциални проблеми. Той трябва да си подаде оставката днес и веднага. Трябва да спре да опозорява България и родината“, посочи Румен Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови