Йордан Цонев вече не мисли, че Борисов е "мутра" - извини се и демонстрира топли чувства на ДПС към ГЕРБ

OFFNews 22 октомври 2014 в 08:12 6806 14

Йордан Цонев

Снимка Миро Златев/Булфото

Йордан Цонев

Топло отношение към ГЕРБ и лидера му Бойко Борисов и заявка за подкрепа в 43-то Народно събрание на инициативите на депутатите на ГЕРБ демонстрира днес Йордан Цонев от ДПС.

Пред БНТ тази сутрин той заяви, че ГЕРБ и ДПС се разбирали отлично по казуса "КТБ" и ще подкрепят законопроекта за банката, подготвен по времето на предишния парламент от Цонев и Делян Пеевски (тогава също депутат от ДПС). Той заяви, че законопроектът уреждал въпроса с получаването на държавна помощ за Корпоративна търговска банка с цел спасяването й.

Цонев подчерта, че и той, и Делян Пеевски, и цялата група на ДПС искали "пълно разкритие на сенките в КТБ, защото тогава ще започне истинският разговор за политико-икономическите обвързаности".

Четвъртата по големина банка в България КТБ бе затворена на 20 юни след разрив в отношенията между медийния магнат и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски и мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Затварянето на банката бе предшествано от серия публикации в някои медии срещу Василев и банката, според които КТБ е била "източвана", както и от показно нахлуване на полиция в офисите на Цветан Василев в София. В същата тази една-две седмици преди затварянето на банката клиенти масово теглеха спестяванията си. На 20 юни БНБ постави под специален надзор КТБ с мотива "риск от неплатежоспособност". На 22 юни съдбата й последва и другата банка от групата "КТБ" ТБ "Виктория" (бивша "Креди Агрикол България").

Днес Цонев демонстрира и по друг начин благоволението си към ГЕРБ и лидера му. Той публично поднесе извинения на Бойко Борисов.

"Моля всички колеги да ме извинят, съжалявам за острия тон по време на заседанията (бел. ред. - по време на 42-рия парламент), включително и към господин Борисов". Извинението му бе предшествано от жест на Борисов към него - на 1 октомври лидерът на ГЕРБ оттегли жалбата си срещу Йордан Цонев и делото за клевета бе прекратено. Повод за жалбата на Борисов срещу Цонев станаха думите на Цонев от парламентарната трибуна на 31 октомври 2013 г. по повод изтеглянето на кандидатурата на Иван Иванов от БСП за зам.-министър на МВР, защото е работил за силовата групировка СИК в Шумен.

"Вие говорите за едно момче, което няколко месеца е продавало застраховки за СИК, а подминавате, че основателят на СИК е Бойко Борисов. Той е мутра. Нека започнем да чистим мутрите", обяви тогава Цонев. На следващия ден Борисов заведе дело с иск от 50 хил. лв.

Борисов обяви пред в. "24 часа" на 16 октомври, че е оттеглил жалбата си.

"Надявам се добрият тон да продължи в новия парламент, защото проблемите в страната не се решават с конфронтация - видя се", каза днес Йордан Цонев. Той подчерта, че програмата на ДПС най-силно се доближавала до тази на ГЕРБ и Реформаторския блок и че ДПС не били обидени, че няма да участват в следващия кръг преговори на ГЕРБ за съставяне на правителство.

"Това е решение на мандатоносителя. Нито ни е обидно, нито нещо ни притеснява", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!