7 депутати приемат Изборния кодекс с гласовете на 16

ОFFNews 19 април 2016 в 14:18 5012 4

По време на днешното заседание на парламентарната комисия по правни въпроси 7 депутати приемат по какви правила ще гласуваме на избори с гласовете на 16 народни представители.

Подобна практика отсъстващи депутати да дават мандат на свои колеги да гласуват от тяхно име е имало и при заседания на други комисии, както и при предишни заседания на тази. Обикновено председателят на комисията решава дали да зачете "дистанционния вот" на отсъстващите депутати.

Например при гласуването през февруари 2015 година на дълга от 16 млрд. лева в парламентарната комисията по бюджет и финанси такъв вот на неприсъствал е бил отчетен. Тогава беше зачетена декларация за гласуване от разстояние на депутат от ГЕРБ, но не и гласа на народен представител от БСП.

Такова "дистанционно гласуване" имаше в правната комисия и когато неин председател беше Искра Фидосова - в 41-вото Народно събрание.

Днес трето поредно заседание правната комисия разглежда спорните промени в Изборния кодекс, които предвиждат гласуването да стане задължителен "граждански дълг", да не се обявяват резултатите от социологически проучвания за вота по време на предизборна кампания, както и негласувалите да бъдат заличавани от изборните списъци.

Малко след 13:00 на заседанието на правна комисия присъстваха 7 депутати от общо 19. Това са председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ), както и членовете ѝ Свилен Иванов (ГЕРБ), Лъчезар Никифоров (АБВ), Димитър Делчев (РБ), Петър Славов (РБ), Христиан Митев (ПФ), Чавдар Георгиев (БСП).

При гласуванията обаче се отчитат гласовете на 16 народни представители. 

Например депутатът от ГЕРБ Светлин Иванов гласува от името на петима свои колеги. Депутатите от ДПС пък ги няма, но техният вот се отчита. От ПФ пък има само един депутат, но и останалите имат своите гласове.

Четин Казак излезе от заседанието малко преди 13:00 часа и обяви пред председателят на комисията Данаил Кирилов, че докато го няма ще гласува "в съответствие с политиката на ДПС".

Така на практика начинът, по който хората ще гласуват се определя от депутати, които дори не изпълняват задълженията си да присъстват на заседанията комисията, в която участват.

На заседанието на комисия присъства и независимият депутат Георги Кадиев, който единствен възрази за начина, по който се гласуват текстовете.

В отговор на забележката му Кирилов обясни, че разглеждането на промените продължава вече 18 часа и има депутати, които са били на заседанието и са обявили как ще гласуват до края.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12042

4

Judeva

20.04 2016 в 12:16

И къде написахте, че ГЕРБ промениха закона, така че датата на допитването, за което се подписаха над половин милион души да не съвпадне с датата на изборите за президент? Неудобните членове от закони и неудобните новини нямат място тук? Голяма демокрация, големи медии, страшен професионализъм.