31% от българите са свидетели на продажба на гласове на местните избори. Средната цена на глас е 67 лева

OFFNews 22 ноември 2019 в 19:31 3918 0

52% от жителите на София са на мнение, че местните избори са били честни или по-скоро честни, а 32% смятат, че вотът в столицата е бил по-скоро нечестен или съвсем нечестен. В останалите областни центрове делът на убедените в честността на изборите е 56%, a делът на тези, които смятат, че изборите в тяхната община не са били честни, е 37%.

Това показват резултатите от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен между 14 и 19 ноември сред 806 души. Проучването е част от независимата изследователска програма на агенцията и осигурява представителност на данните чрез ползване на панелна методика. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на 55 хиляди души.

31% от респондентите заявяват, че лично знаят за случай за продаване на гласове. Подобни данни са обикновено косвен индикатор за размера на продаването на гласове. Това условно се равнява на над 1.7 милиона души, изчисляват от „Галъп интернешънъл“. 67% не знаят за такъв случай, 2% отказват да отговорят.

В София свидетелите на продажба на гласове по време на местните избори са 26% – сравнително по-малко от тези в останалите областни градове, където този дял е 33%. 

Според отговорите на респондентите средната цена на глас е била 67 лв.

На въпроса „Според Вас, във Вашата община честни ли бяха проведените наскоро местни избори?“ за общо 55% от запитаните изборите са били честни – 43% казват твърдо „да“, а 12% – „по-скоро да“.

За 38% от участвалите в проучването изборите не са били или по-скоро не са били честни (11% „по-скоро не“ и 27% – „не“). Останалите 7% не могат да преценят.

31% от анкетираните казват, че са чували за конкретен случай за гласуване за определена партия по принуда. 67% отричат, а 2% отказват да отговорят.

Гласуването по-принуда в столицата (28%) е в по-малък мащаб, отколкото в останалите областни центрове (32%).

В най-голяма степен от подобни практики са застрашени жителите на селата, които и в най-голяма степен споделят, че знаят за случаи на хора, гласували по определен начин под заплаха (34%).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови