106 хиляди лева е бюджетът за кампанията на Ирина Бокова

OFFNews 21 март 2016 в 13:23 2287 3

106 хиляди лева е бюджетът за кампанията на Ирина Бокова

Бюджет от 106 хиляди лева е предвиден за кампанията за българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Това обявиха от екипа, който ще координира работата по кандидатурата на Ирина Бокова. 

Екипът е съставен от експерти от Министерството на външните работи (МВнР). Сред тях са и 16 старши дипломати. Посолствата и дипломатическите ни представителства са инструктирани, като във всяко посолство ще бъде определен по един представител, който да отговаря за кандидатурата и да следи процеса до самия избор на генерален секретар. 

Предвиждат се три основни фази в кампанията. Първата е до началото на април, когато се очаква да се организира първото изслушване на кандидатите в Общото събрание на ООН. Следващият период е от изслушването до края на юли, когато се очаква да започне разглеждането на кандидатурите в Съвета за сигурност на ООН, а третият етап е до самия избор на генерален секретар, който се очаква да бъде в края на септември - началото на октомври.

Сред членовете на работната група са Мария Павлова, директор на Дирекция "ООН и сътрудничество за развитие", Борислав Костов, директор на Генерална дирекция "Двустранни отношения", Мария Донска, началник на отдел "ЮНЕСКО" в Дирекция "Права на човека" в МВнР, Мария Спасова, директор на Дирекция "Права на човека", Данаил Чакъров, директор на Дирекция "Международно право и право на ЕС".

Към настоящия момент има седем кандидати за генерален секретар на ООН. Ирина Бокова бе номинирана за генерален секретар на ООН с писмо от министъра на външните работи на 9 февруари 2016 г., във връзка с Решение 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!