България предлага Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

OFFNews 09 август 2015 в 12:24 7142 19

Ирина Бокова.

България официално предлага Ирина Бокова за кандидат за заемането на поста генерален секретар на ООН, съобщи министърът на външните работи Даниел Митов пред БГНЕС.

В момента министерството ни работи по кампанията й за заемане на поста.

"От времето на правителството на г-н Орешарски, когато е взето това решение, г-жа Бокова е официалната кандидатура на България за генерален секретар на ООН. Като аргумент в посока на тази кандидатура са посочени професионалните качества на г-жа Бокова и възможността тя да получи необходимата подкрепа сред държавите-членки на ООН", допълни министърът.

Митов заяви още, че страната ни се нуждае спешно от национални консолидация, консенсус и кауза, защото "Народ без кауза е като къща от карти - видимо стои на едно място, но при най-лекия повей всичко тръгва в различна посока".

"Бежанският натиск върху държавата ни и рисковете, които се крият от него, е и допълнителен аргумент в посока на необходимостта от влизането на страната ни в Шенген. Последното ще увеличи оперативните възможности за сътрудничество между България и нашите западни партньори, включително в посока на гарантирането на регионалната сигурност", смята той.

Според него политиката трябва да престане да се изразява с категории като "етнос", "религия", "територия" и да започне да намира себе си, работейки за икономическия стандарт на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!