1000 лв. санкция за агресивно куче без намордник, предлага ГЕРБ

OFFNews 21 юни 2019 в 13:17 3122 3

Десетократно увеличение на санкцията за агресивно куче без намордник от 100 на 1000 лв. Глоба от 300 лв. за куче без повод, което е над 5 кг. Увеличение на санкцията за разхождане на кучета в детски площадки или забранени от общините за това места на 500 лв.

Тези промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност предлагат депутати от ГЕРБ. Народният представител от управляващата партия Десислава Атанасова аргументира предложението със скорошните случаи на нападения на кучета върху хора, в резултат на един от които наскоро почина мъж край село Владо Тричков в Искърското дефиле. Според Атанасова това показва нуждата от обществен дебат в тази посока.

По нейни думи агресивните кучета ще бъдат определяни според Закона за ветеринарномедицинската дейност, където от създаването му има разписана дефиниция. Планираните разпоредби все пак предлагат редица изключения.

"Няма да се налагат глоби за собственици, ако разхождат кучетата си в обособените за това места и алеи. Няма да се налагат глоби за собственици на кучета, ако те ги използват при лов или извън урбанизирани територии, ако кучетата охраняват стада или за киноложки изложби", допълни Атанасова.

Предложените текстове още предвиждат облекчаване разпоредбата за разхождане с повод за малките породи, тъй като според Атанасова те не са толкова опасни и няма риск да нанесат средна или тежка повреда, или смърт. Атанасова подчерта, че от партията се опитват да обслужат обществения интерес, без да ощетяват стопаните на животните.

"В момента законът в неговите разпоредби задължително е разпоредил всички породи кучета да са с повод. Ние облекчаваме разпоредбата по отношение на съвсем малките породи, но предлагаме по-категорични мерки за по-големите и по-обществено опасни породи", коментира народният представител.

Атанасова очаква да чуе мненията на експерти, неправителствени организации и граждани. По нейни думи от НПО сектора вече са ѝ отправени предложения във връзка със санкциите за общините, които не контролират собствениците на кучета, с чипирането на домашните любимци, с правилата и условията за приютите, със санкции за общините за неспазване на разпоредбите за ограничаването на популации, за незаконните развъдници.

"Много бих искала да кажа, че контролът по изпълнението на този закон от неговото приемане през 2005 г. до момента е на общините. Трябва, може би и общественото внимание да бъде насочено към това как се спазват разпоредбите на закона", допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

2

order

21.06 2019 в 17:57

И на тази кучка на снимката що не и слагате намордник.....

12319

1

Чичо ви

21.06 2019 в 13:32

Ефективността на наказанието се определя не от неговата строгост, а от неотменимостта му! Ако некой не е разбрал - да пише на лични да му обЯсним...
И 10000лв. да направите глобата, като няма кой да следи за реда и да я събира - кел файда, дето викат чехите...