10% от щата на МВР е незает

OFFNews 16 февруари 2018 в 11:29 7358 1

Стефан Бурджев

10% от щата на МВР е незает - това стана ясно след питане на народния представител от БСП Стефан Бурджев към вътрешния министър Валентин Радев на парламентарния контрол днес. 

Неговият въпрос беше има ли и колко са незаетите щатни бройки в МВР и как са разпределени по дирекции. 

Вакантните места в силовото ведомство са 4766 към 31 януари 2018-та година, заяви министър Валентин Радев. 

Причината за незаетите места, според вътрешния министър, са липсата на пари за заплати. Въпреки това, през 2017-та тенденцията е увеличаваща се бройка на полицаите в дирекциите. 

Към 25 януари 2017-та в главните дирекции на МВР служителите са били 14,747, а в края на годината - 17 275. 

При областните дирекции също има увеличаване - в началото на миналата година служителите са били 22 524, а в края - с малко над 80 повече. 

Стефан Бурджев изрази притеснение, че заради неправилната политика на МВР и управлението на ГЕРБ последните почти 10 години, вътрешното министерство е неефективно, а заради това страдат най-вече малките населени места. "Нескопосана дългогодишна политика", даде оценка Бурджев на Радев. 

"Да ви напомня, че в нашата политическа програма, е записано, че трябва да назначим не по-малко от 1000 души. Точното число е 1342", каза Радев. Относно политическата оценка от Бурджев, вътрешният министър каза: "Всички сме виновни за това състояние, МВР прави каквото може. Депутатите гласуват средствата за МВР, оценките са ваши", завърши Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

16.02 2018 в 15:17

Проблемът на МВР от години не е в парите, които са огромни за страна като България и процент БВП. Проблемът е в това, че полицаите са мърлячи, които търпят корупция дори сред колеги, а когато става дума за някой по-богат от тях, се кланят вместо да разследват. Ако МВР не беше пълно с такива дребни душички, Пеевски щеше да е в затвора при Борисов, Доган и половин БСП. Ама то цялото ни общество е каквото е МВР-то ни.