1 час полемика - номерирана ли да е бюлетината и колко да тежи

Елица Мартинова 18 февруари 2014 в 12:15 2348 2

Изборна бюлетина

След като парламентът успя да закрепи кворума за днешното заседание, депутатите се отдадоха на обичайните пленарни спорове.

Повод за дебат този път стана описанието на изборните бюлетини, което новият Изборен кодекс трябва да разпише.

Управляващото мнозинство предлага бюлетините да са "бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването, с поредни номера и са защитени с полиграфическа защита."

Опозицията от ГЕРБ пък настоя да прокара следния текст: "Хартиените бюлетини са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, с тегло не по малко от 120 г./ кв. м, защитени с полиграфическа защита и не могат да съдържат реквизити извън изброените в кодекса."

Различната формулировка породи остра полемика между управляващи и опозиция. Според Данаил Кирилов от ГЕРБ думата "непрозрачни" не дава категорично определение за вида на бюлетината. От опозицията настояха Изборният кодекс да регламентира точната тежест на книжата, за да обезпечи сигурността им.

От "Коалиция за България" възразиха, че предлаганото от ГЕРБ тегло няма по никакъв начин да гарантира непрозрачността на бюлетината.

"Претенцията ви за екзистенц минимум плътност по никакъв начин няма да гарантира това, което желаете да постигнете. Грамажът на хартията не е гаранция за нейната прозрачност или непрозрачност", каза Мартин Захариев от КБ.

В крайна сметка предложението на ГЕРБ бе отхвърлено.

Другият важен спор касаеше заложения в кодекса регламент, според който оттук нататък бюлетините ще се подреждат в кочан от по 100 бройки и ще бъдат номерирани на два пъти - веднъж върху отрязъка за гласуване и веднъж върху кочана, така че членовете на СИК да могат да сверяват дали номерата съвпадат. Целта на тази мярка е да се пребори гласуването под строй, познато като "индианска нишка", при което търговците на гласове предоставят готови гласове на избирателите, продаващи гласа си.

Според ГЕРБ номерираните бюлетини биха имали обратен ефект и ще засилят манипулациите на вота. Опозицията настоя, че новият регламент ще затрудни членовете на СИК и ще застраши тайната на вота.

"Лесно е, когато член на СИК има достъп до бюлетината, извършвайки това действие, да установи начина на гласуване. Сериозен проблем е и обстоятелството, че при провеждане на кампанията, има реална опасност на избирателите да се внушава контролираност на вота. Когато бюлетината е номерирана и знаците са два, има начин да се свърже вотът със знака, тогава е много лесно да се внуши на група избиратели, че техния вот би бил установим", посочи Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Въпреки възраженията на опозицията, мнозинството гласува предлагания от комисията на Манолова вариант, според който бюлетините ще бъдат номерирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews