Кой смартфон е най-качествен? Тест на „Активни потребители“

13 май 2012 в 13:59 13340 0

Смартфоните са преминали през всякакви тестове, включително обилно намокряне.
Смартфоните са преминали през всякакви тестове, включително обилно намокряне.
Смартфоните, освен изкушаващи и полезни, са и сериозна инвестиция от страна на обикновения българин и обикновено всеки провежда стабилно проучване из интернет или поне препитване на познати, преди да се раздели с няколко стотин лева за подобно устройство. Само че вместо безкрайното ровене, сравняване и в крайна сметка – не напълни сигурен резултат, всеки може да се възползва от анализа, направен от асоциация „Активни потребители“, които са сравнили 21 модела смартфони не по доверие към марката (по което обикновено хората правят покупки), а по изцяло практически критерии. Всъщност, истински удар за навика за подобиране според марката ще  бъде изследването, което асоциацията е провела. Причината е, че както на първо, така и на последно място в класацията по качество са смартфони на Samsung. Самите „Активни потребители“ поясняват методите, по които са оценявалимашините, в статията в списанието си*. Ето няколко уводни думи от тях за това какво се следи при избора на това прецизно устройство:
„На първо място ви трябва добра работа на батерията. Смартфоните консумират много енергия, особено при сърфирането в Интернет. Скоростта на сърфиране е също много важна. Понякога бавното зареждане на страници през мобилния телефон е доста изнервящо. Не забравяйте удобството на тъчскрийна. Задължително го пробвайте в някой магазин, преди да си дадете парите. Проверете възможностите за синхронизация с вашия компютър. За целта може да ви се наложи да потърсите и допълнителен софтуер, но пък удобството да имаш достъп до контактите, календара и съобщенията си е несравнимо.“

Най-добрият и сигурен модел смартфон се оказва Samsung Galaxy Note, който струва около 1100 лева. Положителните му страни, изтласкали го на върха на класацията, са мултитъч, много добра издръжливост на батерията при всякакъв вид работа, добро качество на снимките с камерата, добро качество на снимане на видео, добро качество на музиката от музикалния плейър (слушалки, включени в комплекта), добро решение за навигиране извън автомобила, добра работа с имейл, Интернет и синхронизиране (Гугъл), добро качество на дисплея, добра вградена навигация с гласово навигиране и др. Оказва се обаче, че дори и той си има недостатъци:
Максимална височина на звука от устройството и слушалките, включени в комплекта, повече от 100 dB, лошо ръководство на потребителя, радиосигналът доста отслабва при допиране на пръстите до задния панел на устройството по време на работа.
От таблицата може да се види, че второто място също се заема от Samsung, но моделът е малко по-малкият Galaxy S II. И тъкмо когато човек реши, че Samsung са превзели цялата таблица, на трето място изскача легендарният iPhone, който щеше да е на първата позиция, ако класацията беше за най-висока цена. Ето какви са предимствата и недостатъците на Apple iPhone 4S с цена 1250 лева:
Предимства: Бърза скорост на качване, мултитъч (увеличение с два пръста), добро качество на снимане на видео, добро решение за навигиране извън автомобила, добро качество на камерата и видеото, добър музикален плейър, добра работа с имейл,интернет и синхронизиране (Гугъл), добра и лесна работа с менюто и настройките, добро качество на дисплея, добра работа с клавиатуата и тъчскрийна и добра вградена навигация с гласово навигиране. Недостатъци: Ниска издръжливост на батерията при разговори и работа с GPS, лошо ръководство на потребителя, сериозно повреден при теста за падане (счупено стъкло на сензорния екран), радиосигналът доста отслабва при допиране на пръстите до задния панел на устройството по време на работа.
„Монополът“ на Samsung в класацията e напълно опроверган и от факта, че последното място също е окупирано от базирания в Южна Корея гигант. Моделът Samsung Galaxy Y, струващ 245 лева, има значителни недостатъци пред своите събратя, като изключим (или пък като ги оправдаем с) цената. Единствените му предимства са мултитъч, добра работа с имейл,интернет и синхронизиране (Гугъл) и добра и лесна работа с менюто и настройките. Недостатъците му обаче са, че няма осветление на бутоните, също така има лошо качество на снимките с камерата, лошо качество при снимане на видео, лошо качество при записване на звука на видеото, лошо ръководство на потребителя, лошо качество на дисплея и че няма слушалки, включени в комплекта. В средата на класацията са част от набиращите сила, но все още не легендарни играчи на пазара на смартфони- HTC, Sony Ericsson, Nokia, LG и Blackberry. За всеки от включените в тестовете смартфони в списанието на асоциация „Активни потребители“ има подробно описание на предимства, недостатъци и иначе неизтъквани свойства на смартфоните. Специално за OFFNews.bg от асоциацията дадоха и малко любопитна информация за начините, по които са тествали модерните устройства:
„Водоустойчивост: Тест „дъжд” Апаратът трябва да е включен и свързан към мобилна мрежа. Върху него се пуска вода, разпръсквана от душ с минимален брой отвори – три. Телефонът е разположен хоризонтално на 50 см. под душа и след всяка цяла минута мокрене се проверяват всички негови функции. След приключване на теста, телефонът се прибира и след три дни отново се проверява неговата функционалност.“   „Удароустойчивост: Тест при падане Устойчивостта на удар на телефона се тества в т. нар. ударен варел. Представлява варел с височина 80 сантиметра, в който е поставен телефонът. Варелът се обръща рязко със скорост 5 обръщания в минута, което е равно на скорост от 10 падания и удряния в минута на телефона. Правят се серии от по 25 обръщания на варела, като на всеки 25 обръщания се проверява здравината на всяка част от телефона, провеждането на разговори, звука и картината.“
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Списанието е платено и е с цена от 3 лева.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови