Какво означават имената на технологичните гиганти

ОFFNews 07 януари 2015 в 04:24 20438 0

Името на компанията е ключово за нейното разпознаване, клиентът вижда първо него. Но за мнозина от нас значението на имената им е неизвестно.

Samsung

Корейската дума Samsung означава "три звезди". Това име е избрано от основателите на компанията, за да създава асоциация за компанията като "голяма, многобройна и силна" (като звездите в нощното небе). Логото на Samsung е сменяно няколко пъти, но от 1993 г. остава такова, каквото го познаваме днес.

Nokia

През 1868 г. във Финландия е открит целулозен комбинат край град Нокиа на брега на река Нокианвирта. Основателите на фабриката не са се тормозили много да избират име и през 1871 г. официално компанията е наречена Nokia. Бизнесът потръгнал и през 1967 г., компанията се превръща в Nokia Corporation.

Apple

Днес Apple е една от най-големите компании в света, но когато Стив Джобс се е регистрирал като юридическо лице, се колебаел дали да не нарече компанията си, например, Matrix Electronics. В крайна сметка се установява на Apple Computer, безсилен да измисли нещо по-интересно. Според Джобс, изборът на името е частично повлиян от любовта му към ябълките.

Microsoft

Компанията е регистрирана официално през април 1975 г., получава името си от комбинацията на думите "микропроцесори" и "софтуер". В края на 1970 г., името й става Microsoft Inc.

LG

Основаната през 1958 г. корейска компания GoldStar притежава дъщерно дружество, наречено Lak-Hui ("Lucky " на англ.). По-късно двете компании се сливат в едно под името ​​Lucky Goldstar - за кратко LG. Слоган на компанията е "Life is Good" , "Животът е хубав", а брандът и логото на LG са от 1995г.

HTC

Ако някой си мисли, че HTC означава High-Tech Computer, ще бъде прав само отчасти. През 1997 г., компанията е основана от H T Cho и Cher Wang, които решили да използват собствените си инициали за да назоват фирмата си HTC.


Cher Wang, съосновател (и буквата "С") на HTC

Sony

Думата на Sony е комбинация от латинската дума sonus, означаваща "звук" и английското sonny - "син". Но през 1946 г. компанията се появява под името Totsuko. По-късно, през 1950г., с нарастването на амбициите й, тя приема името, с която днес я познаваме, а през 1958 г. се обявява за Sony Corporation.

Nintendo

Nintendo буквално преведено от японски е "да разчиташ на съдбата". Предполага се, че името е свързано с това, че компанията е била производител на карти за игра. От 1963 г. компанията е известна като Co Nintendo, Ltd. 

Google

Тази история е широко известна: името Google се появи през 1997 г. в резултат на преднамерена грешка в изписването на думата Googol, която е числото 1, последвано от 100 нули. Така името на интернет гиганта символизира огромно количество данни, което създателите на Гугъл, Сергей Брин и Лари Пейдж искаха да предоставят на потребителите.

Mozilla

През 1994 г. екипът на Netscape решил да измисли име за новия си браузър. Името трябвало да символизира нещо голямо и мощно, което да помогне на техния продукт Mosaic да смачка конкуренцията. В резултат на това, те вземат името на могъщата Godzilla и го комбинират с Mosaic, за да се получи познатото Mozilla.

Wikipedia

В началото си онлайн енциклопедията на Джими Уейлс се нарича Нупедия, но после екипът, вдъхновен от проекта WikiWikiWeb (един от първите сайтове, които могат да бъдат редактирани от потребителите си), позволява на всеки да пише и редактира статии. Според Уелс, дума Wiki е от хавайски език и означава "бързо".

Asus

Компанията Asustek, по-известна като Asus, е основана от четирима бивши служители на Acer през 1989 г. и получава името си от крилатия кон Пегас (Pegasus) от древногръцката митология. Според основателите на компанията Asus "олицетворява силата, чистотата и приключенски дух на това фантастично същество, което се издига на нови висини с всеки създаден нов продукт".

Lenovo

Основателите на Lenovo през 1984 г. са нарекли новия си проект Legend ("Легенда"), но след почти две десетилетия по-късно, през 2003 г., те отделили производството на компютри в отделен бизнес и му дали името Lenovo. Думата произлиза от сливането на Le и Novo, което означава "нов" на латински.

Yahoo!

Основана през 1994 г., компанията Yahoo официално получава името си през януари 1995 година. Тази дума е непреводима от английски език, но всъщност, Yahoo е съкращение на Yet Another Hierarchical Officious Oracle ("друг йерархично натрапчив оракул"), което добре определя функция му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови