Как градовете в България ще посрещнат Нова година

OFFNews 31 декември 2011 в 10:00 7847 0

Новогодишна заря
Новогодишна заря

Безплатна баница, печени прасенца, вино и бира в атмосферата на концерти под открито небе. Това са приготвили общинските администрации в различни градове на България за съгражданите си в новогодишната нощ. С изключение на Габрово - там концерт няма да има. Криза е, а и парите могат да се похарчат по-разумно, обясняват от общината.

Първи ще се поздравят със "За много години!" членовете на екипажа на 30 700-тонния кораб "Беласица" - най-новия на Параходство "Български моски флот" (БМФ). За тях полунощ между новата и старата година ще настъпи на границата между Индийския и Тихия океан. Тогава ще отворят нова страница във вахтения си дневник и ще продължат към Индия под командването на капитан Николай Николов. Минути след екипажа на “Беласица” наздравица за настъпилата 2012 година ще вдигнат и колегите им на борда на моторния кораб “България” - също сред новите попълнения на БМФ от Филипините, след което екипажът с капитан Генчо Христов ще отплава. Плаващите под български флаг кораби "Царевец" и "Свилен Русев" ще изпратят последни отиващата си 2011 година в Атлантическия океан. Моторният кораб “Царевец” с капитан Росен Нешков ще подхожда към бреговете на Канада. Корабът “Свилен Русев” с капитан Стойчо Георгиев ще се подготвя за влизане в аржентинско пристанище. А ето и какво са подготвили и част от градските управи в България за празника.

София

На площад "Александър Батенберг" ще има концерт-спектакъл "Сцена под звездите". Той ще започне в 22:00 часа на 31 декември и ще продължи до 1:20 часа на 1 януари. На сцената ще излязат Васил Найденов, Елица Тодорова и Стоян Янкулов, група „ТЕ”, група „Ахат”, Миро, Дивна, Криско, Скилър, Лилана, естрадно-духов оркестър „Севлиево”, балет „Веда Джуниър”, фолклорен ансамбъл „Гоце Делчев” - София и DJ Станчо.

Пловдив

Празничната програма ще започне в 22.30 часа на площад „Стефан Стамболов“. На сцената ще излязат музикантите от група „Пето чувство“, фолклорен ансамбъл „Тракия“, а след полунощ ще пеят Вики и група „Мастило“.

Велико Търново

Печени прасенца, вино и бира ще има за жителите и гостите на Старопрестолния град, решили да посрещнат под небето пред общината Нова година. По традиция в новогодишната нощ община Велико Търново, със съдействието на местния бизнес, осигурява безплатно храни и напитки за всички, които заедно празнуват на открито. 10 печени прасенца ще зарадват жителите и гостите в празничната нощ. За хората има още 200 литра вино и 1300 половинлитрови бутилки бира. 1000 вафли, плодове и парчета баници с късмети също ще бъдат раздадени на множеството на площада. Новогодишната програма започва точно в 23:00 часа на 31 декември. Водещ ще е Наско Стоянов от БГ радио, водещ на предаването „Любими песни за любими хора". Последните минути на 2011-а година ще са като радио предаването му, но на живо - само с българска музика, а водещият ще изпълнява и музикалните желания на публиката. В 00:05 часа ще започне празничният хоровод на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра" Велико Търново. Новогодишната програма ще продължи до 01:40 часа с изпълнения на поп-фолк певицата Камелия, дръм-шоу от инструментални и танцови изпълнения на група „Вакали" и хитове на Светльо Витков от "Хиподил".

Горна Оряховица

За първи път горнооряховчани ще посрещнат Нова година не в центъра, а в един от най-големите квартали - „Пролет". Сцената ще бъде изградена срещу новия парк - на поляната в посока Обръщалото. Началото на празника ще бъде дадено още в 20:30 ч. на 31 декември с шоу на DJ Искрен Петров. Празничният концерт започва в 22:00 ч. На откритата сцена под звездите ще излязат вокален състав „Нова музика", Боряна Бонева, Стелияна Христова от „Гласът на България", „Супергероят" от детската Евровизия - Иван Иванов, Х-факторите Ангел и Моисей, балетите „Грация" и „Калина". Празнични илюминации ще отбележат настъпването на Новата 2012 година точно в 00:00 ч. на фона на Дунавско хоро, изпълнено на живо от Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода". След полунощ шоуто ще продължи с фолклорна програма и изпълнения на Боряна Бонева и Стелияна Христова.

Стара Загора

В 23:30 часа на площада пред общината ще започне новогодишният концерт с участието на оркестър Авлигите.

Русе

В 22:30 часа на площада пред общината ще започне празничният концерт. В него ще участват оркестър „Найден Киров” и младите артисти от сдружение „Артистисимо”. Специален гост тази година е и рок певецът Тома. Той ще излезе с групата си в състав: Иван Попов - китара и беквокал, Петър Петров - бас китара и Ненчо Стефанов NinYo – барабани.

Добрич

Жителите на Добрич ще имат шанса да опитат 60-килограмова новогодишна баница, нарязана на 600 парчета по 100 гр. За нея отишли 50 кг брашно, 10 кг краве сирене, 150 яйца, 1.5 кг сол и 0.500 кг мая. Направена е в "Добруджански хляб" АД от най-големия майстор ситничар на Добрич - Момка Петрова. Тя ще бъде раздадена по време на общоградското тържество "Сурва, сурва", което започва в 11.00 часа на площад "Свобода". "Добруджански хляб" ще зарадва добричлии и с Коледно дърво, окичено с 130 килограма пшенични, ръжени, пълнозърнести и многозърнести добруджански хлябове. В празника ще се включат духовият оркестър на града, фолклорните танцови ансамбли "Добруджа" и "Добротица", както и група "NEW 5" към училище "Климент Охридски".

Бургас

Празникът в морския град ще е на площад "Тройката". В 22:00 часа там ще започне концерт с участието на победителя в X-фактор Рафи Бохосян, а след него на сцената ще излязат групите FOUR, Ъпсурт, както и Иво Папазов - Ибряма, и оркестър "Тракия". Водещ ще е Део.

Петрич

Със заря и общо хоро на 31 декември срещу 1 януари ще отбележат настъпването на 2012 година в Петрич. 10-ина групи ще се представят на традиционните за Петрич станчинарски (кукерски) игри.

Габрово

През тази година в Габрово няма да има тържество на площада на 31 декември, съобщиха от общината. Причините за това са и финансови, и морални, твърдят от местната администрация. Разходите за такова събитие са около 3000 лева, а на него присъстват около 150 човека. „Спестените средства ще бъдат вложени в дейности, носещи наслада за много повече хора - поправка и подновяване на фигурите от Коледния град, звездички за лампите на ул. „Радецки” и украса на зала „Възраждане”. Тя е единствената „тъмна” сграда на площада, а от нея се очаква да носи настроение, посочват от общината.

Видин

Общоградската празнична вечер във Видин ще започне в 23.00 часа на централния площад „Бдинци” Точно в 00.00 часа с празнична заря и концерт на Ансамбъл „Дунав” ще бъде отбелязано началото на новата година. За всички ще има традиционните баница и вино.

Кърджали

В Кърджали ще посрещнат Новата година с общоградско веселие пред Дома на културата. Концертът ще започне в 23:30 часа.

Монтана

Празничният концерт в Монтана ще започне в 23.30 часа на площад „Жеравица”. На сцената ще излязат духов оркестър „Дико Илиев”, квартет „Пъстренец”. Общината е организирала томбола с награди, осигурени са е вино и баница с късмети.

Пазарджик

Оркестър „Сияние” и оркестър „Красен” ще веселят жителите и гостите на град Пазарджик. Общоградското веселие започва в 23:00 часа на площад „Константин Величков”.

Разград

Новогодишният концерт „Сурва, весела година с Капански ансамбъл” ще започне в 23:30 часа на площада пред Общинския културен център.

Сливен

Концертът „Заедно в новогодишната нощ” ще започне в 23:00 часа на площад „Хаджи Димитър”. За доброто настроение на гостите и гражданите на Сливен ще се погрижат Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, духов оркестър „Надежда” и оркестър за народна музика. Осигурено е и пиротехническо шоу.

Смолян

В 23:00 часа на площад „България” в центъра на Смолян ще започне празничният концерт за посрещане на Новата година. Програмата предвижда изпълнения на Фолклорен ансамбъл „Родопа”, Веселина Бабаджанкова и Трио „Шемет” и Виевска фолклорна група. Общината е осигурила вино.

Търговище

Традиционният новогодишен празник в Търговище ще започне в 23:30 часа на централния площад „Свобода” с песни и хора на ПФА „Мизия”. За присъстващите е осигурено вино, ще има и празнични илюминации.

Ямбол

Празничната програма за посрещане на Новата година в Ямбол ще започне в 23.00 часа пред сградата на общината. Концертът ще бъде открит с изпълнения на ямболския духов оркестър. Последните 30 минути на настоящата година са за изпълненията на Рафаела Косева – ямболския талант, участвал в „Гласът на България”. Веднага след словото на кмета и празничните илюминации за настъпването на 2012 година, новогодишното веселие продължава с изпълнения на оркестър „Карандила”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови