Има ли реално "победна серия" в хазарта? Науката казва: Да

НаукаOFFNews 30 декември 2017 в 14:58 4752 0

По-вероятно е да спечелите на хазарт, ако преди това също сте имали успешен удар. Защо? Причината се крие не в колелото на късмета, а в заблудите на самия комарджия.

Комарджиите​ по дефиниция са оптимисти. Много от играчите вярват, че има печеливши серии, т. нар. "гореща ръка" (hot hand). Оказа се, че този феномен е напълно реален, но но не заради очакваните от играчите причини.

Проучване, публикувано в списание Cognition, установи, че когато човек спечели залог, все по-големи стават шансовете ​му за успех след всяка победа. Обратното също е вярно - след като загуби, става все по-вероятно да се запази тенденцията за загуби.

Изследователите Чуминг Хъ (Juemin Xu) и Найджъл Харви (Nigel Harvey) от Университетския колеж в Лондон (University College) провеждат проучването чрез изследване на онлайн залаганията​ на хората за спортове като конни надбягвания и футбол.

Проучването разглежда 565 915 спортни залози, направени от 776 онлайн комарджии в Европа и Съединените щати и установява, че при равни други условия, за единичен залог щансът да спечелите или да загубите е равен - 48% (отказванията от играта вероятно представляват останалите 4 процента). След единично печелившо предположение, шансът за спечелване на втори път върви нагоре до 49%.

И тук нещата стават интересни. След втората победа, шансът да спечелите за трети път се увеличава до 57%. След това - до 67%. След победната серия от четири залога, шансовете за пети удар се увеличават до 72%. След това вероятността от шеста победа е 75% и най-накрая, след шест победи залагащите имат 76% шанс, ако са имали късмет седмия път.

Какво се случва? Това, което може би обяснява този модел е, че след всяка победа, хората избират залози с по-добри коефициенти. Залагащите изглежда предполагат, че след всяка победа е по-вероятно да загубят - за завръщане към средната стойност, както се казва - и го компенсират чрез по-безопасни залози.

"Победителите са притеснени, че добрият​ им късмет няма да продължи и затова избират по-безопасни коефициенти. По този начин става по-вероятно да спечелят".

Проучването установи също така, че загубите могат да доведат до още по-големи загуби. След две загуби шансовете за спечелване намаляват с 40%. След четири загуби шансът да спечелите е 27%. След шест загуби имате само 23% шанс за победа. Обяснението е, че след всяка загуба комарджиите​ обикновено избират залози, които са по-рискови, явно приемайки, че е по-вероятно да спечелят, отколкото преди - и може би, за да компенсират загубите си (въпреки че, средно хората залагат по-малко след всяка загуба). Както вероятно знаете, залозите​ с по-малки шансове за победа имат по-високи печалби.

Идеята, че някой е по-вероятно да загуби, след като спечели или е по-вероятно да спечели, след като загуби, е известна като заблудата​ на комарджията (всъщност, при равни други условия, вероятността​ да загубят или спечелят за всеки един залог е една и съща, ако приемем, че залагаме на независими събития, които не въздействат на резултатите на другите, както е случаят с по-голямата част от спортните залози). Това е обратното на "заблудата гореща ръка", според която е по-вероятно да се спечели, докато си в гореща​ серия. Залагащите очевидно не вярват, че това е истина, или поне тяхното поведение показва това.

"Резултатът е ироничен: Победителите са притеснени, че добрият им късмет няма да продължи и затова избират по-безопасни залози", пишат изследователите. "По този начин става по-вероятно да спечелят. Губещите очакват​ късметът им да се обърне и избират по-рискови коефициенти. И още по-вероятно е да загубят. Заблудата​ на комарджиите създава горещата ръка".

Феноменът "гореща ръка" е реален. Но се дължи на поведението на комарджията​, а не на колелото​ на късмета. Поуката е да вярваме в математиката, а не толкова на късмета.

Източници:

Are 'Lucky Streaks' Real? Science Says Yes - Popular Science

Gambling and self-deceptionHot to trot - The Economist

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови