Зов за помощ: Тежко болен самотен баща се нуждае от средства, за да се излекува и живее

Светлозар Дончев е с болестта на Бюргер и има нужда от трансплантация на стволови клетки

OFFNews 17 май 2022 в 15:39 2706 0

Снимка Личен архив

Стотици хора с добри сърца дадоха шанс за живот на 48-годишния Светлозар Дончев, който е самотен баща на две деца и е диагностициран с болестта на Бюргер (Buerger's Disease). Приятелите на Светлозар, които организират дарителска кампания за него, изказват огромна благодарност към всички добри хора, които проявиха солидарност и дариха средства за лечението му до момента.

Събраните до момента средства обаче, не достигат за лечението му със стволови клетки в Турция.

Дончев е един от малкото хора с болестта на Бюргер в България и от 2019 г. се бори, за да не бъдат ампутирани краката му. Преди да заболее, Светлозар е имал сигурна и постоянна работа, с която е издържал и изхранвал двете си деца, за които сам се грижи.

Болестта обаче го прави нетрудоспособен и проблемите му започват да се задълбочават. За съжаление поддържащата и животоспасяваща терапия на Светлозар не се покрива от НЗОК и той изпада в невъзможност сам ди си купи скъпоструващите медикаменти за своето лечение, както и да закупи храна и дрехи за двете си деца. И точно когато всичко изглежда безнадеждно, приятели на Светльо проявяват милосърдие и солидарност и организират няколко дарителски кампании, чрез които са събрани средства както за лекарства за лечението му, така и за дрехи и храна на децата му.

„Болката е невероятно силна и тормозеща, но няма да спра да се боря за живота си и за децата си. Благодарен съм на всички хора с добри сърца, които въпреки пандемията и всички негативни последици от нея, проявиха солидарност и даряват средства, чрез които спасяват мен, момиченцето и момчето ми. Мечтая един ден отново да съм здрав и да се върна към нормалното си ежедневие и работа. Тогава ще мога да върна на всички хора направеното от тях добро за мен и семейството ми”, казва Светлозар Дончев.

Тежкото заболяване на Светлозар е нелечимо, въпреки че може да се стопира с медикаменти. Лекарят, който досега го е лекувал, му съобщава, че при най-тежкия сценарий е възможно да се стигне до ампутация на краката.
Въпреки мрачните прогнози, Светлозар получава лъч надежда, когато преди време с него се свързва Светослав Кръстев от Бургас, който е със същата диагноза и му съобщава, че е преминал през процедура на инжектиране на стволови клетки в Турция, с което развитието на болестта трайно е стопирано.

Инжектирането на стволови клетки е шанс за Светлозар да стопира заболяването и да не му бъдат ампутирани и двата крака. Необходимите средства за двете процедури, заедно с предстоя в болницата, са 50 000 лв., сума която е непосилна за семейството на Светлозар.

От дарителските кампании, които приятелите на Светозар организираха до сега са събрани малко над 20 000 лв. Именно затова приятелите му решиха да организират последна дарителска кампания за него, чрез която да бъдат събрани необходимите 30 000 лв. за извършване на инжектирането на стволови клетки, с което ще се стопира неговото заболяване.

"Нека в този труден за цялото ни общество момент да бъдем съпричастни и солидарни и нека всеки да дари колкото може средства, за да помогнем на Светлозар да оздравее и да се върне към нормалния си живот, работата и грижата за двете си деца", призоваха приятелите на Светльо.

Сметката, по която може да дарите средства и да помогнете на Светлозар, е:

IBAN: BG15UNCR70001524885293
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: Светлозар Николов Дончев
e-mail: [email protected]
PayPal: Svetlozar Donchev

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови