Жена, избягала от войната в Украйна, роди във Варна

OFFNews 07 март 2022 в 12:33 1834 0

Снимка стопкадър БНТ

Млада жена, избягала от войната в Украйна, роди третото си дете в "Майчин дом" във Варна, съобщава БНТ. 

Майката и новороденото момиченце са добре, а семейството е настанено в хотел в Балчик.

36-годишната Шорена Пилпани и семейството ѝ напуснали Одеса на 24-и февруари, в първия ден на войната. Това е четири дни преди термина на бебето. Пътували дълго, докато стигнат до България.

"Тръгнах с майка ми, двете ми деца, съпруга ми и моя племенник. Ден преди това сестра ми замина за Грузия по работа и детето остана с мен", разказва жената. 

Пилпани трябвало да роди по естествен път, но заради стреса и изтощителното пътуване бебето сменило положението си и лекарите били категорични, че е необходима операция.

Новороденото момиченце носи името Анна. Пилпани казва, че е ангел на мира и е щастлива, че е родила в болница, на сигурно място, а не в някое бомбоубежище в Одеса: 

"Когато майката ражда, трябва да мисли за бебето, а не какво става над главата ѝ. Не знаеш къде ще падне бомбата. Благодаря на Бога, че съм тук днес, в безопасност, в приятелска страна", споделя Шорена.

На 6 март, в Силистра, роди първото си дете 19-годишната Оля Ребчук, съобщи БТА. Оля е студентка от Одеса. В края на февруари е успяла да напусне Украйна заедно с родителите на съпруга си. След няколкодневно пътуване успяват да намерят подслон в Силистра.

Ерик, снимка: БТА/Александър Леви

Ерик е роден с цезарово сечение и с тегло 3,3 килограма и дължина 52 сантиметра.

Майката и бебето са в добро общо състояние и се очаква да бъдат изписани след няколко дни, каза за БТА д-р Веселин Гавазов - завеждащ АГ отделението в МБАЛ –Силистра.

Младата майка се надява войната да свърши, за да се прибере у дома. В социалните мрежи вече започна кампания за събиране на помощи за нея и бебето. За семейството е осигурено жилище.

От МБАЛ-Силистра съобщиха, че всички украински граждани, потърсили здравна помощ, ще бъдат максимално обгрижени при спазване на пандемичните изисквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!