Жълт код за виелици е обявен в неделя, внимавайте на пътя

OFFNews 11 февруари 2018 в 07:40 4590 0

Жълт код за виелици е обявен в неделя, внимавайте на пътя

Снеговалежите ще продължат и в неделя и това ще доведе но ограничаване на движението по някои пътни артерии в страната.

Очаква се сняг да вали почти в цялата страна, като само на места в Горнотракийската низина и крайните югоизточните райони все още дъжд, но по-късно и там ще се примесва със сняг.

За днес жълт код за снеговалежи е обявен в 22 области в страната, а в област Бургас предупреждението е за обилен дъжд. Жълтият код е в сила за областите  Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

На много места ще се образува снежна покривка, ще вятър от север. 

В Североизточна България, Предбалкана и Родопите, където валежите ще са по-интензивни, ще има условия за снежни виелици и навявания. Привечер от запад валежите ще започват да отслабват и да спират.

Максимални температури между ще са между 0° и 5°, в София около 1°.

В планините ще е облачно със силни снеговалежи. Ще духа умерен, по билото на Стара планина временно до силен вятър от север-североизток, който след обяд ще отслабва. Максимална температура на височина 1200 метра около 0°, на 2000 метра – около минус 6°.

Падането на температурите и последвалите снеговалежи на места в страната предизвикаха затруднения в придвижването на превозни средства.

Десет леки коли закъсаха по пътя от Смолян към прохода "Превала" преди кв. "Езерово" заради обилния снеговалеж, който вече е образувал снежна покривка от 15 см. Шофьорите се оплакаха, че пътят е непочистен и заледен, съобщава БНР.

Ограничено е движението за превозни средства над 12 тона през проходите "Рожен", "Котленски", "Превала" и "Предела", по пътя Якоруда - Юндола и по пътя между Кюстендил - граничен пункт Гюешево заради почистване на снега, съобщават от Пътната агенция. Оттам призовават водачите да използват задължително вериги при преминавнето през проходите "Превала" и "Пампорово" заради обилния снеговалеж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!