Жълт код за обилни валежи е за 12 области утре

OFFNews 19 май 2016 в 18:58 5045 0

Жълт код за обилни валежи е обявен за 12 области в страната за 20 май, предаде "Фокус", цитирайки НИМХ към БАН.

Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София-град, Софийска област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян.

През нощта срещу събота ще има значителни валежи от дъжд с количества 20-25 л/кв.м, на места в планинските райони до 35 л/кв.м. Валежите ще продължат и в събота през деня. При тази степен на предупреждение са възможни локални наводнения. Възможни са затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Времето в страната утре ще бъде топло - между 19° и 24°, на места в Източна България, където ще има повече слънце – с 1-2° по-високи. 

Това съобщиха от НИМХ към БАН, цитирани от "Фокус", като добавят, че след обяд от запад ще започнат валежи, които до полунощ ще се усилят и ще обхванат западната половина от страната. Ще се появи слаб до умерен вятър от изток-югоизток. 

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Едва привечер облачността ще се увеличи, но ще се задържи без валежи. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 18 и 22°. Температурата на морската вода е 16-18°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините облачността от запад още сутринта ще се увеличи. Около и след обяд ще започне да превалява на места в масивите от Западна България. Валежите постепенно ще се усилват, ще продължат и през нощта срещу събота, на места ще са придружени от гръмотевици. Вятърът ще е слаб до умерен от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 8°.

В събота ще преобладава облачно време и на много места ще има валежи от дъжд, значителни в югозападната половина от страната. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще се усили и с него ще проникне хладен въздух. Температурите ще се понижат и минималните ще бъдат между 9° и 14°, а максималните – между 15° и 20°. В неделя от запад валежите ще отслабват и спират, а през втората половина от деня и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще продължи да духа до умерен, в източните райони все още и силен север-североизточен вятър.

Температурите слабо ще се повишат. В началото на следващата седмица над страната ще преобладава слънчево време. Вятърът временно ще се ориентира от югоизток и температурите ще се повишат с още 3-4 градуса, и максималните ще бъда между 22°-27°.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews