Здрав е персоналът, приготвял храната на натровените деца в село Токачка

OFFNews 11 април 2023 в 15:33 787 0

столова

Снимка pixabay

Пробите от храната и повърхностите още не са готови

Персоналът, приготвял храната на учениците от крумовградското село Токачка, е здрав, съобщават от Регионалната здравна инспекция пред БТА.

Резултатите от взетите проби са готови, като не е отчетено наличие на патогенна микрофлора. 

На 5 април 11 деца от училището в селото бяха транспортирани до болница в Кърджали  със съмнения за натравяне. Всички са ученици от първи до трети клас и са се почувствали зле, след като са яли риба и боб чорба. 

От здравната инспекция са взели проби от 13 души. Оплаквания от болки в корема и повръщане са имали 11 от над 50 обядвали със същата храна. Две от децата бяха хоспитализирани, а останалите - освободени. 

Ден по-късно 14 деца от СУ "Никола Вапцаров" в Петрич получиха хранително натравяне, след като са обядвали пиле с ориз. 

От Българската агенция по безопасност на храните взеха проби от персонала и от храната и в Токачка, и в Петрич. Вчера стана ясно, че пробите от Петрич са готови - децата са заразени по вина на персонала. При три лица от тях от носен секрет се изолира Staphylococcus aureus. При двама от персонала Staphylococus aureus се изолира от нос и от ръце, съобщиха от РЗИ пред OFFNews.

За случая в село Токачка от БАБХ съобщиха, че още се чакат резултатите. "Надяваме се да са готови до края на работната седмица", посочиха пред OFFNews оттам. 

Столовата, в която се приготвя храна както за учениците, така и за децата от детската градина в Токачка, е затворена след случая. Освен от персонала, са взети проби от храната и от повърхностите. Двете хоспитализирани деца бяха изписани в добро състояние на 8 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика