Замърсяване на храната от персонала е причина за натравянето на децата в Петрич (обновена)

Обектът остава затворен

OFFNews 10 април 2023 в 11:50 2395 1

столова

Снимка pixabay

Резултатите от лабораторните изследвания са готови

14-те деца, които бяха хоспитализирани след съмнение за натравяне от пиле с ориз, са заразени по вина на персонала. Вторично замърсяване на храната от персонала е причина за натравянето на децата съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. 

Това се потвърждава от направените изследвания от РЗИ - Благоевград и ОДБХ-Благоевград. Замърсяването е със стрептококови бактерии от персонала на готовата храна.

Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния анализ.

При три лица от тях от носен секрет се изолира Staphylococcus aureus. При двама от персонала Staphylococus aureus се изолира от нос и от ръце, съобщиха от РЗИ пред OFFNews.

На 6 април стана ясно, че обектът за кетъринг е затворен, след като 14 деца от едно училище бяха хоспитализирани.

Деца, приети със съмнения за хранително натравяне, имаше и в крумовградско село Токачка.

Отклонения в Петрич са установени в пилето с ориз, след като е било сготвено. Констатирано наличието на стафилококова бактерия, открита като носителство в персонала.

Обектът остава затворен до второ нареждане.

Предстои неколкократно основно почистване и дезинфекция на обекта и посудата, както и лечение и доказване на здравния статус на персонала, преди да бъде допуснато отваряне за работа на кетъринга.

Разопакованите храни в обекта ще бъдат унищожени, тъй като са били в контакти с персонала. На бизнес оператора ще бъдат наложени санкции.

От пресцентъра на БАБХ заявиха пред OFFNews, че за случая от село Токачка още се чакат резултатите. "Надяваме се да са готови до края на работната седмица", посочиха оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови