Затвориха ГКПП "Илинден" за движение, външно пише до ЕК за ситуацията

ОFFNews 03 февруари 2016 в 19:18 4068 0

ГКПП "Илинден".

Днес от 17:00 часа е било затворено движението на ГКПП „Илинден – Ексохи” за всички превозни средства, предаде МВР, цитирано от "Фокус".

Предполага се, че пропускането на леки коли и автобуси ще започне около 22:00 часа.

На ГКПП „Кулата – Промахон” не се пропускат товарни автомобили, леки и автобуси преминават в двете посоки. През другите пунктове на българо-гръцката граница засега трафикът е нормален.

Във връзка с продължаващото блокиране на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция, Министерство на външните работи информира официално Европейската комисия за създалата се ситуация и поиска от ЕК да предприеме произтичащите от нейните правомощия действия за преодоляването на проблема във възможно най-кратък срок.

В писмото до ЕК българската страна изразява становище, че поради създалата се ситуация Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС, като свободното движение на хора и стоки между държавите-членки.

По-конкретно тя не изпълнява задълженията, произтичащи от членове 34 и 35 от Договора за функционирането на Европейския съюз, както и задълженията си, произтичащи от Регламент (ЕО) № 2679/98 на Съвета от 7 декември 1998 година относно функционирането на вътрешния пазар по отношение на свободното движение на стоки между държавите-членки.

България настоява за спешни действия от страна на Европейската комисия, в съответствие със законодателството на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови