60% от бежанците в Европа са жени и деца

OFFNews 03 февруари 2016 в 14:48 4042 7

Снимка AP

За пръв път от началото на бежанската и мигрантска криза в Европа броят на жените и децата, които търсят убежище, е по-голям от този на пълнолетните мъже, съобщи УНИЦЕФ.

Децата и жените вече представляват 60% от всички бежанци и мигранти, които преминават границата от Гърция към Гевгелия в БРЮ Македония.

Към момента децата съставляват 36 на сто от всички хора, които предприемат рискованото прекосяване по море на границата между Турция и Гърция. Този процент обаче може и да е по-висок в действителност, тъй като много деца и младежи не декларират своите данни, в това число и възраст, докато не достигнат крайната си дестинация. 

„Последиците от това увеличаване на броя на децата и жените сред хората, търсещи убежище, са огромни – това означава, че рисковете за тях в открито море са много по-големи, особено сега, през зимата – както и че още по-голям брой ще се нуждаят от закрила на сушата“, заяви Мария Пиер Поарие, специален координатор на УНИЦЕФ за бежанската и мигрантска криза в Европа.

„Системите по закрила, социално подпомагане и здравеопазване трябва да бъдат допълнително укрепени, за да могат децата и жените да се спасят от експлоатацията или изолацията“, допълни тя. 

През юни 2015 г. мъжете са съставлявали 73% от мигрантския поток, а децата са били 1 на всеки 10 сред хората, търсещи убежище, докато сега това съотношение е 1 на всеки 3.

Въпреки че не е известен точният брой на непридружените деца и младежи, както и на тези, разделени от родителите им по време на пътешествието, има 35 400 деца и младежи, потърсили убежище в Швеция (предимно млади афганистанци). 60 000 непридружените деца и младежи пък са потърсили убежище в Германия (предимно от Сирия, Ирак и Афганистан).

УНИЦЕФ многократно подчертава, че спазването на правата на децата трябва да е приоритет – и че самите те трябва да бъдат по-добре информирани за правото си да търсят убежище и да се съберат отново със семействата си в Европа. УНИЦЕФ подкрепя правото на всички деца да се съберат отново със семействата си – особено предвид факта, че децата, които пътуват и живеят без семействата си, са изложени на завишен риск от насилие, експлоатация и трафикиране.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)