60% от бежанците в Европа са жени и деца

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2016 в 14:48 3214 7

Снимка AP

За пръв път от началото на бежанската и мигрантска криза в Европа броят на жените и децата, които търсят убежище, е по-голям от този на пълнолетните мъже, съобщи УНИЦЕФ.

Децата и жените вече представляват 60% от всички бежанци и мигранти, които преминават границата от Гърция към Гевгелия в БРЮ Македония.

Към момента децата съставляват 36 на сто от всички хора, които предприемат рискованото прекосяване по море на границата между Турция и Гърция. Този процент обаче може и да е по-висок в действителност, тъй като много деца и младежи не декларират своите данни, в това число и възраст, докато не достигнат крайната си дестинация. 

„Последиците от това увеличаване на броя на децата и жените сред хората, търсещи убежище, са огромни – това означава, че рисковете за тях в открито море са много по-големи, особено сега, през зимата – както и че още по-голям брой ще се нуждаят от закрила на сушата“, заяви Мария Пиер Поарие, специален координатор на УНИЦЕФ за бежанската и мигрантска криза в Европа.

„Системите по закрила, социално подпомагане и здравеопазване трябва да бъдат допълнително укрепени, за да могат децата и жените да се спасят от експлоатацията или изолацията“, допълни тя. 

През юни 2015 г. мъжете са съставлявали 73% от мигрантския поток, а децата са били 1 на всеки 10 сред хората, търсещи убежище, докато сега това съотношение е 1 на всеки 3.

Въпреки че не е известен точният брой на непридружените деца и младежи, както и на тези, разделени от родителите им по време на пътешествието, има 35 400 деца и младежи, потърсили убежище в Швеция (предимно млади афганистанци). 60 000 непридружените деца и младежи пък са потърсили убежище в Германия (предимно от Сирия, Ирак и Афганистан).

УНИЦЕФ многократно подчертава, че спазването на правата на децата трябва да е приоритет – и че самите те трябва да бъдат по-добре информирани за правото си да търсят убежище и да се съберат отново със семействата си в Европа. УНИЦЕФ подкрепя правото на всички деца да се съберат отново със семействата си – особено предвид факта, че децата, които пътуват и живеят без семействата си, са изложени на завишен риск от насилие, експлоатация и трафикиране.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2016 в 17:38

Европа е богата, охолна, демократична, либерална. Да ги прибира, да ги храни, да ги развъжда и да им се радва. Ние сме приемали истински бежанци, като сме споделяли бедността си с тях. Ще наблюдаваме лицемерния им хуманизъм, защото богатите хич не обичат да си развалят рахатлъка, затова и орките ги мразят от дъното на душата си. А че с християнска Европа се приключи, при това много по-отдавна от нашествието, е най-тъжният факт, случил се на земята ни.

03.02 2016 в 15:45

Ха! Ами мъжете вече дойдоха. Сега идват и жените и децата им. Популацията тепърва започва. А Бойко и сие са гласували да се дадат 150000 евро за бежанските лагери край Сирия!?! Добре, че нашите родители и деца са цъфнали материално.....

03.02 2016 в 15:31

Каква чудесна идея, и аз съм за това гн Волен да им проверява пола. И не само ами и трябва задължително да им проверява и потентността лично. И да мине само който успее да го опраска, че ще е истински мъж и може да се влее в атака.

03.02 2016 в 15:25

Не ме интересува. Ако някой влезе с взлом в къщата ми, жените и децата му нямат никакво право да влизат и те "за да се съберат със семейството" а всички просто трябва да бъдат изритани.

03.02 2016 в 15:12

Откаде знаете че са жени като за забрадени. Под чаршафа може да са три брадати джуджета терористи качени едно върху друго
Гн Волен хубаво предлагаше лично да им удостовриава пола като минават границата ма пак се намесиха толерасти и му попречиха

03.02 2016 в 15:10

Много палави деца ще са тези дето убиват и изнасилват всеки ден из" великия запад",поредната толерастка статия ,от която да ти се доповръща,защо не се вземат тези "жертви на войната" отвъд океана питам аз ?????

03.02 2016 в 14:57

Стига бе да ви е.а ма.ката мръсна долна! Аман бе! Деца били моля ти се. Половината орки в Швеция представящи се за 14-16годишни се оказват на средна възраст 24-28г! В момента големия проблем там е че управляващите не искат да наложат медицински методи за установяване на биологичната възраст на индивида.